Русия осъди в ООН фрапиращата агресия и масирания удар по

...
Русия осъди в ООН фрапиращата агресия и масирания удар по
Коментари Харесай

Русия осъди фрапиращата агресия на САЩ и Великобритания. Американците нанесоха нов удар в Йемен

Русия осъди в Организация на обединените нации " фрапиращата експанзия " и " масирания удар " по територията на Йемен от страна на Съединени американски щати и Англия след офанзивите им против подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси, съобщи Франс прес. " Тези страни направиха масирана офанзива на територията на Йемен. Не приказвам за нахлуване против група вътре в страната, а за нахлуване против популацията на страната като цяло ", съобщи в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации съветският дипломат в организацията Василий Небензя, като осъди потреблението на самолети, военни кораби и подводници. Междувременно Ройтерс заяви, че американските военни са подхванали още един удар против хусите в Йемен. Според двама американски чиновници, поискали да запазят анонимност, мишена на новия удар е бил радар.

Ударите на Съединени американски щати и Англия по обекти на бунтовниците хуси в Йемен са въоръжена експанзия и жестоко нарушаване на Устава на Организация на обединените нации, съобщи на съвещанието на Съвета Небензя, представен от ТАСС. " Ситуацията е пределно ясна. Действията на т. нар. коалиция са жестоко нарушаване на член 2 от Устава на Организация на обединените нации. Това е следващата военна експанзия на груповия Запад в дългия му лист с нападения против изтерзания Близък изток ", съобщи съветският дипломат в Организация на обединените нации. Той отбеляза, че тези удари нямат нищо общо с правото на самоотбрана. " Противно на изказванията на западните сътрудници, масираните удари на Съединени американски щати и Англия по територията на Йемен нямат нищо общо с упражняването на правото на самозащита според член 51 от Устава на Организация на обединените нации. Член 51 не може да се ползва в обстановката с комерсиалните кораби. Правото на самозащита не може да се употребява за обезпечаване на свободата на корабоплаването, нашите американски сътрудници прелестно знаят това ", съобщи Небензя.

Посланичката на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд на собствен ред съобщи, че ударите, нанесени в отговор на нападенията на йеменските бунтовници против кораби в Червено море и Аденския залив, са законни според интернационалното право. Ударите, нанесени през нощта, имаха за цел " да разстроят и понижат потенциала на хусите да не престават безразсъдните офанзиви против плавателни съдове и комерсиалното мореплаване ", сподели Томас-Грийнфийлд, представена от Ройтерс. Тя означи, че нападенията са принудили от ноември предходната година насам над 2000 кораба да търсят опция на маршрута през Червено море.

" Независимо дали корабът ви плава под американски байрак или под флага на друга страна, дали сте дали своят вот за резолюцията от тази седмица или сте се въздържали (...) всички наши кораби са уязвими ", съобщи американската посланичка в Организация на обединените нации, имайки поради признатата в сряда от Съвета за сигурност резолюция, настояваща хусите неотложно да прекратят офанзивите си. Русия се въздържа от гласоподаване. " Без поддръжката на Иран, който нарушава отговорностите си, хусите биха се затруднили да задържат и нанасят ефикасни удари по търговски кораби, употребяващи морските пътища в Червено море ", добави Томас-Грийнфийлд, представена от Агенция Франс Прес.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш прикани по-рано през вчерашния ден всички страни да заобикалят ескалация след ударите на Съединени американски щати и Обединеното кралство против хусите в Йемен. " Генералният секретар приканва всички наранени страни да заобикалят ескалация на обстановката в полза на мира и стабилността в Червено море и в региона като цяло ", съобщи на брифинг с публицисти представителят на Гутериш Стефан Дюжарик.

" Свидетели сме на цикъл от принуждение, който може да има тежки последствия за политическата сигурност, стопанската система и филантропичната помощ в Йемен и района ", предизвести Съвета за сигурност Халед Хиари, заместник-генерален секретар по политическите въпроси за Азия. " Тези събития в Червено море и рискът от изостряне на районното напрежение са тревожни ", добави той при започване на изключителното съвещание на Съвета за сигурност, свикано по искане на Русия.

Междувременно американските военни са подхванали още един удар против бунтовниците хуси в Йемен, ден след вълна от американски и английски офанзиви на близо 30 места в страната за ограничение на способността на хусите да нападат търговски кораби в Червено море, оповестиха за Ройтерс двама американски чиновници, поискали да запазят анонимност. Според тях цел на новия удар е бил радар. Радарната инфраструктура е основна цел за прекъсване на офанзивите на хусите в Червено море. Телевизия " Ал Масира " на бунтовническото придвижване заяви, че рейдовете на Съединени американски щати и Англия са били ориентирани към йеменската столицата Сана.

Очевидци потвърдиха рано през вчерашния ден йеменско време, че е имало детонации във военни бази покрай летището в Сана и до това в град Тайз, във военноморска база в основното йеменско пристанище на Червено море - Ходейда и военни обекти в крайбрежната провинция Хаджа.

Говорителят на Белия дом Джон Кърби заяви, че обект на ударите е била инфраструктура на хусите за запазване, изстрелване и ръководство на ракети или дронове, употребявани от групировката в последните месеци против търговски кораби в Червено море.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР