Русия не възнамерява да изтегля войските си от границата с

...
Русия не възнамерява да изтегля войските си от границата с
Коментари Харесай

Лавров: Русия няма да изтегли войските си от границата с Украйна

Русия не има намерение да изтегля войските си от границата с Украйна, съобщи съветският външен министър Сергей Лавров, представен от БНР. В същото време той упрекна управляващите в Киев, че саботират осъществяването на Минските съглашения. Руският първи посланик направи изявлението си на конференция след диалози с немския външен министър Аналена Бербок в Москва:

„ Искаме едно само нещо - да се извършва тъкмо това, за което сме се договорили. Това се отнася и за Минските съглашения, които дублирам, се саботират от киевския режим, и за общата архитектура за сигурност в Европа “.

За нас е значимо да вдъхнем нов живот на Нормандската четворка, с цел да стартира използването на Минските съглашения, акцентира Аналена Бербок, и добави:

„ Това би била една огромна крачка напред за повече сигурност в Европа. Вчера в Киев и през днешния ден в Москва говорихме за това по какъв начин да подновим диалозите на всички равнища. Хубаво е, че всички обявиха подготвеност да продължат да работят както в границите на Нормандската четворка, по този начин и на Минските съглашения “, съобщи Аналена Бербок в Москва.

Същевременно съветският външен министър сподели, че преди да продължат договаряния за Украйна, Русия би трябвало да получи отговори от Съединените щати по отправените към Запада претенции за гаранции за сигурност.
Ню Йорк Таймс: Русия изтегля посолствата си в Украйна, ще има ли война?
Русия е евакуирала 18 души, най-вече дами и деца, от посолството си в Киев на 5 януари, а още 30 души са напуснали две седмици по-късно...
Прочети повече
Лавров добави, че Русия приветства присъединяване на Съединени американски щати в диалозите за Украйна.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен отива на следващия ден в Киев за среща с украинския президент Володимир Зеленски. Държавният департамент заяви още, че в четвъртък Блинкън ще взе участие в Берлин в четиристранни договаряния с Англия, Франция и Германия по отношение на рецесията в Украйна.

Четирите страни ще обсъдят „ взаимни старания за въздържане на бъдеща съветска експанзия против Украйна, в това число готовността на съдружниците и сътрудниците за налагане на солидни последици и тежка икономическа цена на Русия “, уточни представителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Междувременно Русия и Беларус оповестиха взаимни военни учения.

Още от ЕВРОПА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР