Русия не само се отърва от зависимостта от внос на

...
Русия не само се отърва от зависимостта от внос на
Коментари Харесай

Русия реши да стане най-големия износител на свинско на света

Русия освен се отърва от зависимостта от импорт на свинско месо, само че и интензивно усилва износа си. Силният напредък на износа през първата половина на годината дава обещание връх през 2023 година Следващата амбициозна цел на Русия е да стане един от петте най-големи експортьори на свинско месо в света. При какво изискване ще бъде постижимо?

През първите шест месеца на 2023 година Русия е изпратила в чужбина над 74 хиляди тона свинско месо и вътрешности, което е с 57% повече от същия интервал на предходната година във физическо изражение и с 86% повече в парично изражение. Това заяви Федералният център за развиване на износа на съветска селскостопанска продукция ( “Агроекспорт ” - част от Министерството на земеделието).

Тези данни обаче не включват данни за страните от ЕАИС за май-юни. Ако прибавим тези данни, тогава числата са още по-големи. По данни на Националния свиневъден съюз за шест месеца износът на свиневъдни артикули през първото полугодие възлиза на 116,6 хиляди тона против 83,3 хиляди тона през 2022 година

„ На процедура към този момент нямаме импорт, само че не тъй като е затворен, а тъй като през последните 15 години беше основана цяла промишленост, производството растеше всяка година и съвсем изцяло се освободихме от зависимостта от импорт “, споделя общоприет шеф на Националния съюз на свиневъдите Юрий Ковальов. От вносител номер едно през 2012 година Русия за шест години (през 2018 г.) доближи 100 % самозадоволяване със свинско месо, увеличавайки производството до 4,5 милиона тона. Русия към този момент е в топ 5 на страните, произвеждащи свинско месо в света.

Сега съветските свиневъди минаха от заменяне на вноса към експортно насочена тактика. „ За нас износът в този момент е главната посока за напредък. Още през 2019-2020 година Русия доближи към 200 хиляди тона експорт, което е почти 5% от общото ни произвеждане. През 2023 година износът на свиневъдни артикули може да доближи 220-230 хиляди тона и 500 млн. $ “, споделя Ковальов.

Основното стратегическо предизвикателство пред съветската свиневъдна промишленост през идващите 10 години е да стане един от 5-те най-големи експортьори на свинско месо в света. Според данните от продажбите през 2020-2022 година Русия към този момент е влезнала в топ 10 на международните експортьори.

„ За да влезе измежду петте най-големи експортьори на Русия, е належащо минимум да удвои износа до 350-400 хиляди тона, т.е. до 10% от локалното произвеждане “, споделя източникът. Защо специалистът счита това равнище за комфортно за промишлеността? „ Изпращането за експорт на 5-10% от общото произвеждане е световна претеглена позиция. Така че, в случай че ненадейно се случи нещо с износа заради епидемиологичната, икономическата или геополитическата обстановка, това няма да има доста негативно влияние върху вътрешния пазар под формата на срив на цените “, споделя генералният шеф на Националния съюз на свиневъдите.

Да станеш един от петте най-големи експортьори в света е амбициозна, само че реалистична цел, само че при изискване, че Русия успее да отвори нови пазари в Югоизточна Азия. На първо място, приказваме за отварянето на Китай като най-големия консуматор и вносител на свинско месо, както и навлизането на пазарите на Филипините и Тайланд, с които няма геополитически несъгласия, споделя Ковальов. Китай през 2023 година ще внесе 2,1 милиона тона свинско месо, Филипините - 600 хиляди тона. Списъкът на най-големите вносители включва също Япония, Англия и Южна Корея, само че надали е допустимо съветското свинско месо да пробие на тези пазари, в това число по геополитически аргументи. Тези страни са близки другари на Съединени американски щати и купуват американско свинско месо. Разбираемо е безсмислено да се конкурирате на тези пазари.

За страдание, Китай към момента е затворен за съветското свинско месо заради съществуването на вируса на африканската чума по свинете (АЧС). Китай затвори вноса от всички страни, в това число европейски, където беше открит този вирус, който бързо се популяризира по света. Например през 2019 година вирусът доближи Германия и Китай затвори вноса на немско свинско месо. „ Китай в действителност се опасява от тази чума, тук няма геополитически проблеми. Но Китай схваща, че рано или късно въпреки всичко ще би трябвало да отвори своя пазар, защото този вирус продължава да се популяризира. Вече е в по-голямата част от Европа, към този момент е достигнал до Америка, макар че към момента го няма в Бразилия и Съединени американски щати. Мнозина към този момент схванаха, че даже при съществуването този вирус може да се търгува. Невъзможно е да затворим цялата страна, в случай че там има вирус. Има такова нещо като регионализация. Това значи, че свинското месо може да бъде позволено да се внася от райони, където този вирус не участва. Имаме безусловно свободни от свинска чума райони. Виетнам и Хонконг към този момент признаха нашата регионализация. Виетнамският пазар се отвори за нас през 2019 година Днес към този момент сме един от главните снабдители на свинско месо. За две години ние заемаме близо 40% от целия импорт на свинска продукция в страната. Извоювахме мястото си от нашите съществени съперници - Бразилия, Съединени американски щати и Европейския съюз. Това потвърждава, че можем да захраним азиатския пазар, че имаме безусловно конкурентни артикули и като качество, и като цена “, споделя Ковальов.

Индия, за жалост, не е огромен потребител на свинско, то не е техния тип месо. Китай е различен въпрос. „ Китай употребява половината от международното произвеждане на свинско месо, тъй като свинското е всичко за тях. Самият Китай създава 55 милиона тона свинско месо. Имат най-модерното произвеждане, друго е, че не им доближават територии и фуражи. Сега те строят 26-етажни свинекомплекси в планините и купуват големи количества соя, в това число в Америка, с цел да хранят прасетата си. Докато създават 55 милиона тона, които самите китайци употребяват, им липсват още 2-3 милиона тона годишно, които купуват. Не е доста и мъчно може да се назова взаимозависимост от импорт. По-скоро те се нуждаят от импорт просто за балансиране на пазара, с цел да купуват повече, когато няма задоволително. Следователно Китай постоянно ще внася 2-3 милиона тона. Ние в действителност не желаеме да получаваме половината от това, а единствено 5-10% ”, споделя събеседникът.

Има вяра, че Китай въпреки всичко ще разреши на редица райони на Русия, където няма АЧС, да доставят свинско месо. Преговорите се водят на най-високо равнище. Поне в края на 2021 година Китай позволи доставката на свинско месо от Франция даже при положение на огнище на африканска чума по свинете от незасегнати райони. Германия, по-голям снабдител на свинско месо от Франция, към момента договаря с Пекин за обновяване на износа.

Що се отнася до високите темпове на напредък на износа през първата половина на 2023 година, главната причина е по-ниската база от предходната година, отбелязва ръководителят на Националния съюз на свиневъдите. Възстановяването на износа се подкрепя и от отслабването на рублата и по-ниските вътрешни цени.

Основният покупател на съветското свинско месо е Виетнам (купи два пъти повече - 46 хиляди тона през първата половина на годината), Беларус е на второ място с малко закъснение (41,2 хиляди тона), Хонконг е на трето (3,8 хиляди тона ). Четвърто и пето място заемат Казахстан и Монголия (4,2 хиляди и 4 хиляди тона).

Геополитическата обстановка през 2022 година се отрази релативно леко на износа на свинско месо. Миналата година износът на свинско месо потъна, само че не тъй като западните страни отхвърлиха да купуват нашето свинско месо. Русия не го доставяше и преди на Европейския съюз - европейците не ни пуснаха на техния пазар.

Падането се случи основно през първата половина на 2022 година заради проблеми с логистиката, неналичието на контейнери заради отхвърли на западните превозвачи да транспортират локални артикули. Но още през втората половина на годината тези проблеми бяха решени и износът беше възобновен. Следователно спадът е относително дребен за година - с 10% до 170 хиляди тона. Миналата година износът за Украйна внезапно спадна (с 80%). Наполовина е намалял износът за Виетнам, а това е главният покупател на нашето свинско месо. От друга страна, част от загубите бяха обезщетени от нараствания експорт за Беларус, който се утрои до 80,3 хиляди тона през 2022 година

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР