Русия не може да налага вето на приемането на Украйна

...
Русия не може да налага вето на приемането на Украйна
Коментари Харесай

Столтенберг: Русия не може да налага вето на приемането на Украйна в НАТО

Русия не може да постанова несъгласие на приемането на Украйна в НАТО. Това съобщи генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, съобщи Ройтерс.

" Всички съдружници са съгласни, че Москва не би трябвало да постанова несъгласие на разширението на НАТО ", съобщи Столтенберг пред кореспонденти преди началото на неофициалната среща на министрите на външните работи на страните от алианса, която се организира в Осло. " Ние се движим напред, съдружниците са съгласни, че Украйна ще стане членка ", добави той.

Генералният секретар на НАТО съобщи, че ще пътува до Анкара в скоро време, с цел да разиска въпроса за присъединението на Швеция към алианса, съобщи Ройтерс. " Разговарях с президента Ердоган по-рано тази седмица... и също по този начин ще пътувам до Анкара в скоро време, с цел да продължа да работя по въпроса по какъв начин можем допустимо най-бързо да осигурим присъединение на Швеция ", сподели Столтенберг.

Той добави, че посланието му към Ердоган ще бъде, че е в полза на всички страни от алианса Швеция да стане членка на НАТО. 

Турция и Унгария са единствените от 31-те страни членки на НАТО, които към момента не са утвърдили участието на Швеция. Финландия публично стана 31-вата страна членка на пакта на 4 април.

Ердоган, който беше избран отново в неделя за нов петгодишен мандат, блокира кандидатурата на Швеция, като упреква Стокхолм, че укрива турски опозиционери и кюрдски деятели от придвижвания, считани от Анкара за " терористични ", припомня Агенция Франс Прес.

Тъй като Народното събрание в Анкара е в развой на конституиране, турският външен министър Мевлют Чавушоглу няма да участва на срещата на външните министри на НАТО в Осло, която би трябвало да приготви срещата на върха на пакта във Вилнюс на 11 и 12 юли.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР