Русия не е изплатила външния си дълг, защото предлага на

...
Русия не е изплатила външния си дълг, защото предлага на
Коментари Харесай

Русия изпадна в дефолт по външния дълг |

Русия не е изплатила външния си дълг, тъй като предлага на притежателите на облигации заплащания в рубли, а не в долари, заяви Си Ен Ен, цитирайки S&P.

Москва има гратисен интервал от 30 дни от 4 април, с цел да извърши заплащанията на капитала и лихвите, само че от S&P не чакат Русия да ги конвертира в долари, поради западните наказания, които подкопават " готовността и механически способности (на Русия) да съблюдава изискванията " на отговорностите си.

Пълното несъблюдение на заплащанията на външен дълг в задгранична валута ще бъде първото за Русия от повече от век, когато болшевишкият водач Владимир Ленин се отхвърли от облигации, издадени от царското държавно управление.

Русия няма достъп до почти 315 милиарда $ от валутните си запаси вследствие на западните наказания, наложени след началото войната в Украйна. До предходната седмица Съединените щати позволяваха на Русия да употребява част от замразените си активи, за да плати на избрани вложители в долари. Оттогава обаче Министерството на финансите на Съединени американски щати блокира достъпа на страната до нейните запаси в американски банки.

JPMorgan пресмята, че Русия е имала към 40 милиарда $ дълг в задгранична валута в края на предходната година, като към половината от тях се държат от задгранични вложители.

На този декор Москва заплаши със правосъдни каузи. " Ще съдим, тъй като предприехме всички нужни дейности, с цел да могат вложителите да получат своите заплащания ", сподели финансовият министър Антон Силуанов пред прокремълския вестник " Известия ".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели на конференция предходната седмица, че всяко несъблюдение ще бъде " изкуствено ", тъй като Русия има долари за заплащане - просто няма достъп до тях.

" Няма учредения за същински банкрут. Дори не е близо ", сподели тогава Песков.

Фактите обаче са следните - неизпълнението на външния дълг ще приближи Русия до народен фалит. Причината е началото на войната в Украйна и последвалите западни наказания, измежду които и блокирането на съветски активи в задгранични банки. В началото на март съветският президент Владимир Путин издаде декрет, с който рублата стана валутата за заплащане на външния дълг на страната.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР