Русия може да спре една от последните газови артерии за

...
Русия може да спре една от последните газови артерии за
Коментари Харесай

Галушченко: Газпром може да спре и последната газова артерия за Европа

Русия може да спре една от последните газови артерии за Европа до края на идната година, когато изтече договорът на Украйна с " Газпром " за доставка на съветски газ, заяви вестник " Файненшъл таймс ", базирайки се на изявление с украинския министър на енергетиката Герман Галушченко.


Шансовете Киев и Москва да се спогодят за възобновяване на петгодишния контракт за пренос, подписан за първи път през 2019 година, са дребни, макар че маршрутът през Украйна съставлява съвсем 5% от общия импорт на газ в Европа, оповестява изданието.

Запитан дали Украйна би била подготвена да предоговори съглашението с Москва след миналогодишната инвазия, Галушченко съобщи: " Наистина не мога да си показва по какъв начин би могло да стане на двустранна основа ", добавяйки, че Украйна се готви за понижаване на доставките.

През април съветският газов колос " Газпром " предизвести, че способността на Европа да поддържа задоволителни ресурси от газ през зимата на 2023/2024 година зависи от търсенето в Азия поради " сериозно ниските " доставки от Русия.

Цените на газа в Европа се покачиха предходната година поради опасността на " Газпром " да понижи потоците към Молдова, защото маршрутът за доставяне, който минава през Украйна, е последният работещ съветски газов кулоар към Европа.

" Европейският съюз ще бъде относително квалифициран за по-нататъшно закъснение на доставките, откакто в предишното се е приспособил към сходни съкращения посредством понижаване на търсенето и обезпечаване на различен импорт, като да вземем за пример полутечен природен газ (LNG) ", разяснява Галушченко.

Миналата година Европейски Съюз влага обилни средства във вноса на полутечен природен газ и одобри правила за увеличение на хранилищата, с цел да предотврати възможен дефицит, откакто доставките на съветски газ за Европа се свиха след нашествието на Москва в Украйна. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР