Русия, която е значителен световен производител на петрол, се бори

...
Русия, която е значителен световен производител на петрол, се бори
Коментари Харесай

Русия страда от недостиг на петрол – кога ще се подобри ситуацията?

Русия, която е забележителен международен производител на нефт, се бори с дефицит на съществени горива, нужни за прибирането на реколтата в избрани райони на южната й житница.

Тази обстановка може да се утежни през идващите месеци, както показват източници от пазара, разговаряли с Reuters .

Търговците означават, че пазарът на горива сега е изправен пред цялост от фактори, в това число поддръжка на рафинериите, усложнения в железопътната инфраструктура и обезценка на съветската рубла, която е довела до увеличение на износа на горива.

През последните месеци Русия поставя старания да се оправи с дефицита на дизелово гориво и бензин. Ограниченията на износа бяха премисляни като последна мярка за попречване на тежка рецесия с горивата – обстановка, която е доста сензитивна за Кремъл, изключително в светлината на наближаващите президентски избори през март.

Решението на държавното управление да понижи дотациите за рафинериите се чака да изостри наличностите на гориво в най-голямата страна износителка на зърно в света.

В южните региони на Русия районните хранилища за петролни артикули бяха принудени да понижат или даже да преустановят продажбите на горива. Също по този начин тази бензиностанцият на дребно бяха принудени да наложат ограничавания върху размера на горивата, продавани на клиентите.

Например сега бензинът А92 не се продава на дребно в райони като Краснодар, Адигея и Астрахан. Според търговец от южната част на Русия в тези региони има и забележителен знедостиг на бензин и дизелв.

Друг търговец оповестява, че в петролните хранилища не се продава дизелово гориво, а на пазарите на дребно се следи двуседмичен дефицит на дизелово гориво в цялата област Самара, ситуирана в региона на река Волга.

Руският вицепремиер Александър Новак съобщи, че няма дефицит на гориво, само че все пак държавното управление интензивно работи по ограничения за обезпечаване на постоянни доставки на гориво на вътрешния пазар. Тези ограничения включват увеличение на наложителните равнища на продажби на тържищата и ограничение на броя на експортьорите на горива.

Търговците означават, че дефицитът на гориво на пазара на дребно е довел до доста нарастване на цените на едро. Цените на дребно се контролират от страната, като на търговците е позволено да покачват цените на бензина и дизела единствено в сходство с формалните равнища на инфлация.

Представители на сектора предвиждат, че обстановката евентуално ще се усъвършенства не по-рано от октомври. Тогава се чака доста петролни рафинерии да приключат с ремонтните си действия и сезонното търсене на горива да намалее.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР