Русия, Китай и арабските страни може да запълнят дупката, която

...
Русия, Китай и арабските страни може да запълнят дупката, която
Коментари Харесай

Успешни европоректи в България ще убеждават ЕС да не спира важните за страната фондове

Русия, Китай и арабските страни може да запълнят дупката, която ще се отвори в европейския бюджет след излизането на Англия от Европейски Съюз, с директни вложения в по-слаборазвитите райони на Европейския съюз и по този начин да дестабилизират общността от вътрешната страна. За да не се случи това най-вероятно страните донорки в Европейски Съюз ще се съгласят да усилят вноската си в европейския бюджет от 1% на 1.1% от брутния вътрешен артикул, с цел да няма понижение на многогодишната финансова рамка (МФР) след 2020 година Смелата прогноза е на българския евродепутат Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП).

Той дружно с евродепутати от Комисията по районно развиване са на обиколка из България, която има за цел да събере сполучливи образци от изпълнени европейски планове, изменящи живота на хората към по-добро.

Инициативата за обиколка на евродепутатите из слаборазвитите райони е на ръководителя на Комисията по районно развиване в Европейския парламент Искра Михайлова (ДПС/АЛДЕ).

Причината е полемиката към бъдещата многогодишната финансова рамка за идващия програмен интервал след 2020 година, която ще бъде показана за първи път по време на българското европредседателство.

Сигналите са европейските средства по политиките за доближаване и селскостопанската да бъдат понижени след 2020 година поради новите провокации, свързани със сигурността и защитата и запълването на дупката, която ще остави Англия в европейския бюджет, което годишно се прави оценка на 10 -15 милиарда евро.

В момента и еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер обикаля страните членки, в търсене на салдото за решение на неравенството сред чистите донори и получателите на средства. Йотингер към този момент беше в София и сподели, че политиките по доближаване и селскостопанската ще бъдат непокътнати, само че ще се реформират. Идеята е пари да идват единствено против промени, какъвто беше лайтмотивът и на този програмен интервал, а през 2018 година ще стане ясно дали това изискване се съблюдава и ще има ли прекъсване на фондове за някои от страните членки.

Новата договорка

Йотингер назова договарянията по бъдещата МФР " новата договорка ". От отговора на вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев стана ясно, че договорка в София не е реализирана, тъй като не е имало оферта от страна на Йотингер.

Изправени сме пред алтернативата по какъв начин да разпределим европейския бюджет, тъй че да намерим салдото сред провокациите, пред които сме изправени – Брекзит, миграционната вълна и казуса със сигурността, със до момента провежданите сполучливи политики на Европейски Съюз. За такава договорка говореше господин Йотингер, сподели Искра Михайлова.

По време на българското европредседателство страната ни има упоритост да играе ролята на " безпристрастен балансьор ", по думите на отрасловия министър Лиляна Павлова, в договарянията по бъдещата МФР. Идеята й е да се оформи група за другарство с представители на обособените страни членки, която да търси решение, от които всички да са удовлетворени.

Преразпределението

За първи път от основаването на Европейски Съюз многогодишната финансова рамка беше понижена за сегашния програмен интервал 2014 – 2020 година с към 3 на 100. При договарянията през 2013 година това стана по гледище на Англия, която през днешния ден договаря излизането си от Европейски Съюз.

След напускането на британците, ще понижат и постъпленията в Европейски Съюз, заради което Брюксел е изправен пред огромното предизвикателство за нов модел на бюджета на общността.
Нетните донори към този момент не дават индикации, че са подготвени да компенсират дефицита от 10-15 милиарда евро, колкото възлизат вноските на Англия.

Успоредно с това би трябвало да бъдат отделени нови фондове, които да вземат решение въпроса с общата европейска защита, миграцията и сигурността. До този миг те не получаваха съществено финансиране, само че нещата се трансформираха след атентатите в Брюксел, Ница, Лондон и редица други европейски градове.

Това сигурно ще докара до понижаване на средствата за обичайните досега политики – на доближаването и селскостопанската, за които отиваха надлежно 35% и 45% от средствата в многогодишната финансова рамка. Това сигурно ще се промени след 2020 година

България се бори за оптимално опазване на средствата по тези две политики.

Най-добрият метод да отнемем причините на съперниците на политиката на доближаване е да покажем положително осъществяване на структурните и кохезионни фондове и сполучливи образци, сподели Юнус Омарже (Европейска обединена левица/ Франция). При всички случаи обаче по думите му политиката на доближаване ще бъде осъвременена. Разговорите са за увеличение на съфинансирането от страните членки при осъществяването на плановете, както и от ден на ден средства да се отпускат посредством финансови принадлежности, които генерират доходи.

Имаме потребност от сполучливи образци, сподели Йоахим Целер (ЕНП/Германия). Той означи, че визитата на Йотингер в София не е било инцидентно.

Андрей Новаков направи прогноза, че ще се стигне до увеличение на вноските от страните членки приблизително от сегашните към 1% на 1.1% от брутния вътрешен артикул. Той счита, че договарянията за това няма да бъдат толкоз тежки, а аргументът му е, че празно място няма.

Новаков загатна, че в случай че се появи дупка в бюджета, то тя ще бъде запълнена от някой. На въпрос от Mediapool от кой – Русия, Китай, Новаков отговори " вие го казвате ".

През последните години Китай влага милиарди евро в Централна и Източна Европа по самодейността 16 плюс 1.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР