Русия извърши нова вълна от атаки тази нощ срещу черноморското

...
Русия извърши нова вълна от атаки тази нощ срещу черноморското
Коментари Харесай

Поредна вълна от руски атаки срещу Одеса

Русия извърши нова вълна от офанзиви тази нощ против черноморското пристанище Одеса. Един човек е бил погубен, а ранените са 22, измежду които четири деца. Нанесени са вреди на жилищна инфраструктура, оповестиха украински публични лица. Следващата седмица се чака Съветът НАТО-Украйна да разиска сигурността в Черно море и обстановката след отдръпването на Русия от договорката за експорт на зърно през украинските пристанища, съобщи БНР.

Няколко мощни детонации са станали в Одеса вследствие на ракетна офанзива през нощта. Съобщава се, че са нанесени вреди на Спасо-преображенския събор. Катедралата се намира в историческия център на Одеса и е под закрилата на ЮНЕСКО. Отбелязва се също, че в центъра на града има доста опустошения, счупени са стъкла в жилищни здания и други постройки. Военновъздушните сили на Украйна оповестиха в Телеграм, че при офанзивата Русия е употребила минимум пет типа ракети.

Следващата седмица НАТО и Украйна ще обсъдят сигурността в Черно море и действието на коридора за експорт на зърно. Във вечерното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски уточни, че е изискал срещата в телефонен диалог с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг:

" С господин Столтенберг обсъдихме стъпките си към разблокиране и обезпечаване на постоянна работа на зърнения кулоар. В съдействието си преминахме на ново, по-високо равнище - равнището на Съвета Украйна-НАТО. И този механизъм може да сработи. Обърнах се към Йенс с предлагането да свика незабавно такава среща на Съвета за съответните спешни съвещания. Срещата ще бъде извършена до няколко дни. Можем да преодолеем рецесията със сигурността в Черно море. "

По-рано Русия съобщи, че се отдръпва от договорката, тъй като западните страни са пренебрегнали настояванията ѝ за гаранции за износа на съветски храни и торове. Москва предизвести, че корабите, които плават към украинските пристанища на Черно море, ще бъдат считани за противников обекти. Вчера доста страни, в това число Германия и Китай, разкритикуваха в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации отдръпването на Русия от Споразумението за зърното.

Варшава в това време разгласи, че в южния полски град Гливице към този момент работи център за ремонт и поддръжка на танкове, развалени в Украйна.

Първите два " Леопард " към този момент са пристигнали в завода " Бумар ", заяви министърът на защитата Мариуш Блашчак.

По-рано този месец немското и полското държавно управление преговаряха за основаването на ремонтен център на полска територия, само че не беше оповестена обща позиция, отбелязва Ройтерс.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР