Русия изстреля днес крилати ракети по тренировъчни цели в морето,

...
Русия изстреля днес крилати ракети по тренировъчни цели в морето,
Коментари Харесай

Москва изстреля крилати ракети в Берингово море недалеч от Аляска

Русия изстреля през днешния ден крилати ракети по подготвителни цели в морето, отделящо я от Аляска, в границите на обучение, което съгласно Москва е обвързвано със отбрана на Северния ѝ морски път в Арктика, съобщи Ройтерс.

Министерството на защитата съобщи, че крилатите ракети " Вулкан ", " Гранит " и " Оникс " са били изстреляни на разстояние стотици километри, с цел да поразяват цели, имитиращи противников кораби във водите на Берингово море.

Ученията включваха изстрелване на ракети посредством наземно основани средства, както и от площадки на кораби и подводници, и в него участваха към 10 000 военнослужещи, подпомагани от самолети и хеликоптери, заяви ведомството.

Обученията се организираха на съветския полуостров Чукотка, в Чукотско и Берингово море и бяха следени от адмирал Николай Евменов, главнокомандващ на съветския флот.

Русия желае да показва своята непрекъсваща дарба да показва мощ в Арктика и Далечния Изток, макар напрежението, което изпитват въоръжението ѝ сили от продължаващата към този момент 18 месеца война в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Миналата година Москва съобщи, че възнамерява да изразходи над 30 милиарда $ до 2035 година за развиването на Северния морски път, който стана по-достъпен, защото изменението на климата понижи леда в Арктика, написа Българска телеграфна агенция. Маршрутът минава над северната част на Русия от Мурманск, град покрай границата с Норвегия и Финландия, до Беринговия пролив наоколо до Аляска.

Президентът Владимир Путин акцентира предишния месец смисъла на Северния морски път в речта си пред групата страни от БРИКС, като съобщи, че Русия възнамерява да построи нови пристанища и терминали за гориво и да разшири флота си от ледоразбивачи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР