Русия и Украйна не спазват петте принципа за защита на

...
Русия и Украйна не спазват петте принципа за защита на
Коментари Харесай

Русия и Украйна не спазват принципите за защита на АЕЦ Запорожие

Русия и Украйна не съблюдават петте правилото за отбрана на атомната електроцентрала Запорожие, изложени от шефа на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси. Той показа правилата си в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации във вторник, за да понижи риска от пагубна нуклеарна повреда, подбудена от военни дейности против най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

Гроси уточни, че нахлуване против централата и наличието на тежки оръжия, като ракетни установки, артилерийски системи и танкове, не би трябвало да бъдат допускани. Той също настоя за отбрана на главните системи на централата от офанзиви или бойкот и акцентира нуждата от опазване на налично и несъмнено зареждане от външни източници. Тези правила не би трябвало да бъдат подкопавани.

Ръководителят на нуклеарната организация на Организация на обединените нации разказа обстановката в Запорожие като " извънредно нежна и рискова " и предизвести, че военните действия в района не престават и може да се усилят в близко бъдеще.

Въпреки че Русия съобщи, че ще направи всичко допустимо, с цел да отбрани окупираната от нея електроцентрала, тя не се ангажира категорично да съблюдава петте правилото на Гроси. Руският дипломат в Организация на обединените нации Василий Небензя съобщи, че предложенията на Гроси са в сходство с ограниченията, които Русия ползва отдавна.

Украинският дипломат в Организация на обединените нации Сергий Кислиця подчерта, че правилата би трябвало да бъдат допълнени с настояването за цялостна демилитаризация и деокупация на станцията.

Русия и Украйна взаимно се упрекват в обстрелите, които прекъсват електропроводите, от които зависи охлаждането на реакторите в Запорожие. Въпреки че реакторите са затворени, те към момента се нуждаят от непрекъснато електроснабдяване, с цел да запазят нуклеарното гориво охладено и да предотвратят разтопяване.

Гроси дефинира срещата в Организация на обединените нации като " стъпка в вярната посока "  и съобщи, че МААЕ ще усили своя личен състав в Запорожие и ще следи спазването на правилата.

Западните сили упрекват Русия, чиито сили нахлуха в Украйна през февруари 2022 година, че излага АЕЦ Запорожие на риск. Съединените щати упорстват Русия да отстрани оръжията и цивилния и военния личен състав от завода.

Американският дипломат в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд съобщи, че " напълно от Москва зависи да предотврати нуклеарна злополука и да приключи нападателната си война против Украйна ".

Русия отхвърля съществуването на боен личен състав в електроцентралата и дефинира войната като " специфична военна интервенция " за " денацификация " на Украйна и отбрана на рускоезичното население.

Според Украйна, това е империалистическо окупиране на земя, подбудено от устрема й за по-тясни връзки със Запада след дългата история на владичество на Москва.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР