Русия и Турция са свързани географски поради тяхното евразийско местоположение.

...
Русия и Турция са свързани географски поради тяхното евразийско местоположение.
Коментари Харесай

Турция не е нито приятел, нито враг на Русия

Русия и Турция са свързани географски заради тяхното евразийско местонахождение. Въпреки че дребна част от турската територия се намира в Европа, към която – под формата на Европейския съюз – турците безрезултатно се стремят към този момент 36 години. Оттук и желанието, ненапълно сходно на съветското, да бъдем разбрани и чути от груповия Запад, да се интегрираме в западната координатна система.

И разочарованието от западната политика измежду нашите страни и нации е напълно сравнимо. Не можеше да бъде по-точно изразено през септември 2023 година от турския президент Реджеп Тайип Ердоган на срещата на върха на Г-20. Според турския водач Турция има вяра на Русия не по-малко от Запада.

Като се има поради, че Турция е дълготраен член на НАТО и постоянно се е считала за главен съдружник на Съединени американски щати в района, Ердоган в действителност призна друго. Западът, съгласно възприемането на турците, е в непропорционално по-слаба позиция от Русия. Турският водач косвено удостовери тази теза с честотата на срещите си с президента Владимир Путин. Ердоган в никакъв случай не се е срещал толкоз постоянно с нито един западен съдружник, в това число с водачите на Съединени американски щати.

Безпрецедентно е и военнотехническото съдействие сред Москва и Анкара. Никога до момента Турция не е купувала най-новите системи за противовъздушна защита (системи за противовъздушна защита С-400 " Триумф " ) от Русия, а разследващите служби на нашите страни съвсем не са обменяли редовно разследващи данни в предишното, както в Сирия.

Можем да напомним и енергийното съдействие сред двете страни. В допълнение към насищането на " Турски поток " и " Син поток " с съветски газ, приказваме за построяването на стратегически обект в републиката - АЕЦ " Аккую ". Неслучайно ръководителят на „ Росатом “ Алексей Лихачов приказва за съдействие „ най-малко от 100 години “. Най-вероятно в Синоп ще се появи втора атомна електроцентрала.

Но можем ли да приказваме за положителни връзки сред Русия и Турция?

Опитите на Съединени американски щати и Европейски Съюз да разрушат икономическите връзки сред Москва и Анкара вървят ръка за ръка с военно-техническото съдействие сред Турция и Украйна. Още през 2022 година Анкара подписа съглашение с Киев за задълбочаване на съдействието в отбранителната промишленост. ВСУ не престават да се доставят с безпилотни самолети „ Байрктар “, бронирани машини „ Кипри “, самоходни оръдия „ Фортуна “ и доста други. Широко известни са и проектите на турската корпорация „ Байрактар Макина “ да построи цех за произвеждане на БПЛА в Украйна, както и взаимен център за аерокосмически технологии.

Турско-украинските договорености касаят и създаването на свръхзвуков ударен дрон. Освен това е планувано да се инсталират украински мотори на тежкия дрон „ Акънчи “. Още повече, че точно Турция претендира да стане най-големият сътрудник на Военноморски сили на Украйна. По-точно, Анкара ще може да претендира за този статут, в случай че извърши контракта за строителството на корвета. Разбира се, военнотехническото съдействие сред Турция и Украйна не се изчерпва с това.

Политическото измерение на казуса също не значи, че Турция е наш другар. Анкара интензивно поддържа желанието на Киев да се причисли към НАТО и намерено подлага на критика влизането на Крим в състава на Русия през 2014 година През пролетта на 2022 година Турция беше втората страна след Съединени американски щати, която върна посолството си в Киев. Турците потвърдиха позицията си в Общото заседание на Организация на обединените нации, подкрепяйки всички антируски резолюции. Включително тези, свързани с „ съветската отговорност “ и „ репарациите “.

Изглежда, че при сходно турско отношение въобще не може да е приказва за дълготрайно съдействие. Не е ясно какво ще прави Ердоган на следващия ден. Но в турската политика има значими нюанси, които даже съгласно американския „ Карнеги “ център трансформират позицията на Турция в „ номинално проукраинска “.

Факт е, че турско-украинското съдействие в региона на отбранителната индустрия стартира в навечерието на съветската специфична интервенция - имам поради упоменатото нагоре съглашение. Освен това Турция обезверено се нуждае от всевъзможни военни технологии, защото Западът, и по-специално Съединени американски щати, започнаха да стопират кислорода на турците в тази посока. Потвърждение са глобите на Съединени американски щати против Дирекцията за отбранителна индустрия на републиката и отводът да се върне Анкара в индустриалната верига за основаването на най-новия изтребител Ф-35. Плюс отхвърли на американците да доставят на турците ударни хеликоптери. Ограниченията бяха въведени, откакто Турция закупи две партиди съветски " Триумфи ".

Съюзниците на Съединени американски щати Канада и Швеция също постановиха ембарго върху военния експорт за Турция. И едвам относително неотдавна шведите се отхвърлиха от ембаргото в интерес на съглашения с турците за присъединение към НАТО.

В същото време Съединени американски щати не разрешават на Турция да взе участие в консултациите за Украйна и дебатите за европейската сигурност. Показателно е, че те даже не сметнаха за належащо да поканят Ердоган на Мюнхенската конференция по сигурността с европейските водачи, свикана по самодейност на Джо Байдън през януари 2022 година Въпреки че, за разлика от Америка, Турция има морски граници с конфликтни страни. Тоест турците построяват контактите си с Киев по заобиколен път, на инат на Запада.

За тези, които не са забелязали разликата в позициите на Турция и Запада във връзка с Украйна, неотдавна Министерството на външните работи на републиката направи особено изказване. Според турски дипломати „ филантропични правила “ съществуват „ освен за Украйна “, само че и за целия Близък изток. Документът ясно демонстрира желанието на Анкара да подчертае, че поддръжката ѝ за Киев няма нищо общо с позицията на Съединени американски щати и техните съдружници.

Прави усещане също по този начин, че товарният трафик през Турция към Русия се е утроил през първите шест месеца на 2022 година, а турският експорт за Русия е скочил с повече от 60% през 2022 година по отношение на миналата година. Нещо повече, част от този товар, отбелязва Центърът „ Карнеги “, включва елементи и полупроводници, употребявани от съветската войска. Това накара Вашингтон да изпрати делегация от чиновници на Министерството на финансите, с цел да убеди Анкара да прекъсне потока на тези артикули.

Така забележимото напрежение сред Съединени американски щати и техните съдружници, от една страна, и Турция, от друга, може и би трябвало да бъде употребявано. Русия има всички принадлежности за това. Ще е нужна мека мощ - има по този начин наречената Група за стратегическа визия " Русия - ислямски свят ". Освен това Москва може да инициира свикването на Конгреса на тюркските нации, с цел да балансира въздействието на Турската организация на тюркските нации в постсъветското пространство.

Друг не по-малко ефикасен инструмент може да бъде, без да се засягат съветските ползи, обменът на военни технологии. Федералната работа за военнотехническо съдействие не изключи взаимна разработка на оръжия. Още повече, че турците са доста заинтригувани от това - изключително в въздушно-космическия бранш.

Анализът на последните две десетилетия удостоверява, че Турция не следва проруски, проукраински или прозападен курс. Така че, когато оценяваме всяка нейна стъпка, в това число и по украинския път, би трябвало да изхождаме от нейните лични национални потребности.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР