Русия и САЩ постигнаха историческо споразумение за регулиране на ситуацията

...
Русия и САЩ постигнаха историческо споразумение за регулиране на ситуацията
Коментари Харесай

Путин и Ердоган се разбраха за кюрдите в Сирия

Русия и Съединени американски щати реализираха историческо съглашение за контролиране на обстановката в Североизточна Сирия, оповестиха президентите Владимир Путин и Реджеп Ердоган в Сочи след 6-часовите им договаряния във вторник вечерта. Такава оценка дават и турските медии. Двете страни одобриха Меморандум за съгласие, което планува взаимно наблюдаване. Анкара стопира интервенцията " Източник на мира ", само че ще продължи контрола в нейната зона. Съгласно меморандума от 12:00 часа в сряда стартира да работи проект за евакуиране на кюрдските формирования на разстояние 30 км от границата с Турция. За осъществяването на проекта са отредени 150 часа. " След отредените 150 часа ще стартира турско-руско наблюдаване на изток и запад от зоната в Сирия, в която действаше " Източник на мира ", съобщи след договарянията Реджеп Ердоган. По думите му взаимното наблюдаване на изток и запад ще се реализира на дълбочината 10 км от границата с Турция. Отделно ще има руско-сирийско наблюдаване в останалата част от 30-километровата зона от турската граница - съветската военна полиция и сирийските граничари ще патрулират отвън зоната на " Източник на мира ". Ердоган разкри също, че бойците от кюрдските формирования ще изоставен сирийските градове Тел Рифаат и Манбидж.

" Ние нееднократно отбелязвахме, че се отнасяме с схващане към устрема на Турция да предприеме стъпки, с цел да подсигурява надеждно своята национална сигурност ", съобщи на собствен ред Владимир Путин на взаимното изказване с Ердоган след договарянията. Той добави, че Русия и Турция са единомислещи за нуждата да се запази териториалната целокупност на Сирия. Отделно Путин е уведомил сирийския президент Башар Асад да договарянията с Ердоган и подчертал, че основната им цел е да се резервира териториалната целокупност на Сирия. Асад е изразил поддръжка за признатите решения, осведоми президентският представител Дмитрий Песков.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи, че краят на интервенцията " Източник на мира " " не значи, че ние се изтегляме оттова, ние ще запазим наличие. " И това е маркирано в договореностите с Русия и Съединени американски щати ", добави той.

Според в. " Тюркие " " В Сирия стартира нов интервал, откакто Съединени американски щати напуснаха редица сирийски територии и там влязоха Русия и режимът на сирийския президент Башар Асад. Точно казано, това стана, откакто Съединени американски щати оставиха тези територии на Русия ".

" Съдейки по всичко, има положителни вести за Турция, Сирия и Близкия изток ", написа Доналд Тръмп в туитър.

НАТО счита за прибързано да дава оценки за договореностите сред Путин и Ердоган, сподели генсекът Йенс Столтенберг.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР