Русия и Китай откриха нов трансграничен мост в Далечния изток,

...
Русия и Китай откриха нов трансграничен мост в Далечния изток,
Коментари Харесай

Русия и Китай заздравиха сътрудничеството си с отварянето на нов трансграничен мост

Русия и Китай откриха нов трансграничен мост в Далечния изток, който се надяват още повече да ускори търговията, защото Москва се отблъсква от необятните западни наказания, наложени поради дейностите й в Украйна, осведоми Ал-Джазира.

Мостът, свързващ съветския град Благовещенск с китайския град Хейхе през река Амур, прочут в Китай като Хейлундзян, е дълъг към 1 километър и коства 19 милиарда рубли (342 милиона долара).

На фона на фойерверки, товарни камиони от двата края минаха по двулентовия мост, декориран със флагове в цветовете на двете страни, демонстрира видеозапис от откриването.

Руските управляващи обявиха, че мостът ще сближи Москва и Пекин, като ускори търговията, откакто оповестиха партньорство без ограничавания през февруари, малко преди президентът Владимир Путин да изпрати войските си в Украйна.

" В днешния разграничен свят мостът Благовещенск-Хейхе сред Русия и Китай носи особено алегорично значение ", сподели Юрий Трутнев, представителят на Кремъл в Далечния изток на Русия.

Китай желае да задълбочи практическото съдействие с Русия във всички области, каза при откриването китайският вицепремиер Ху Чунхуа.

Министърът на превоза на Русия Виталий Савелиев сподели, че мостът ще помогне за увеличение на двустранната годишна търговия до повече от един милион тона артикули.

Мостът се строи от 2016 година и беше приключен през май 2020 година, само че отварянето му беше забавено заради трансграничните ограничавания на COVID-19, заяви BTS-MOST, компанията, която построява моста от съветска страна.

Товарният трафик по моста ще редуцира дистанцията за пътешестване на китайски артикули до Западна Русия с 1500 км.

Превозните средства, пресичащи моста, би трябвало да заплащат пътна такса от 8700 рубли (150 долара), цена, която се чака да спадне, защото таксите за пътни такси стартират да компенсират разноските за строителство.

Русия съобщи през април, че чака стоковите потоци с Китай да набъбнат и търговията с Пекин да доближи 200 милиарда $ до 2024 година

Китай е главен покупател на съветски естествени запаси и селскостопански артикули.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР