Русия и Китай блокираха декларация на държавите от Г-20, осъждаща

...
Русия и Китай блокираха декларация на държавите от Г-20, осъждаща
Коментари Харесай

Русия и Китай блокираха декларация на Г-20, осъждаща руската агресия срещу Украйна

Русия и Китай блокираха декларация на страните от Г-20 , осъждаща съветската военна експанзия против Украйна , заяви Би Би Си. Това се случи по време на среща на финансовите министри на 20-те страни с най-големи стопански системи в света в Индия.

Китай отхвърли да поддържа частите от изказването, които осъждат съветската експанзия “най-категорично ”. По-рано през седмицата Пекин разгласява проект за реализиране на помирение в Украйна, който е считан от сътрудниците на Киев за облагодетелстващ Русия.

Русия също се опълчи на заключителната декларация, която осъжда личната ѝ военна експанзия. Москва твърди, че “антируски ” западни страни “дестабилизират ” групата на 20-те.

Индия, която беше хазаин на срещата на Г-20 в южния град Бенгалуру , разгласява обобщение от срещата, в което се отбелязва, че е имало “различни оценки ” на обстановката в Украйна и на глобите, наложени на Русия. Добавя се още, че за оценката на войната е “имало единодушие сред всички страни членки с изключение на Русия и Китай ”.

Конкретната оценка за войната в заключителната декларация е, че страните от Г-20 “осъждат най-категорично експанзията на Руската федерация против Украйна ”.

В резюмето на Индия се показва, че Русия и Китай са отказали да гласоподават декларацията, тъй като имат мандат да договарят единствено по стопански и финансови въпроси. Тази позиция обаче не се споделя от останалите страни от Г-20.

“Това е война. И тази война има причина, една причина - това е Русия и Владимир Путин ”, сподели немският финансов министър Кристиан Линднер . “Това би трябвало да бъде изразено ясно на тази среща на Г-20. ”

През последните седмици Китай усили дипломатическата си интензивност по отношение на войната в Украйна. В петък Пекин на огъня сред Украйна и Русия и за започване на мирни договаряния в проект за преустановяване на спора от 12 точки. Предложението не съдържа апел съветските войски да се изтеглят от територията на Украйна и беше посрещнато със песимизъм от западните сътрудници на Украйна.

Китайското предложение беше приветствано от Русия. Украинският президент подготвеност да го разиска с китайския държавен глава Си Дзинпин. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели, че не вижда доказателства, че концепцията на Пекин облагодетелства който и да е с изключение на Русия.

В петък Общото заседание на, която прикани Русия да приключи военните си дейности в Украйна и да изтегли войските си. Москва гласоподава срещу, а Китай се въздържа.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР