Русия и Иран изграждат нов трансконтинентален търговски път, простиращ се

...
Русия и Иран изграждат нов трансконтинентален търговски път, простиращ се
Коментари Харесай

Русия и Иран изграждат нов търговски път, по който хитро да избягат от санкциите на Запада

Русия и Иран построяват нов трансконтинентален търговски път, разпрострян се от източния завършек на Европа до Индийския океан, 3000-километров проход, който е отвън обсега на каквато и да е задгранична интервенция.

Двете страни харчат милиарди долари, с цел да ускорят доставката на товари по реки и железопътни линии, свързвани от Каспийско море. Данните за следене на кораби, събрани от Bloomberg, демонстрират десетки съветски и ирански кораби - в това число някои, които са обект на наказания - към този момент пътуват по маршрута.

Това е образец за това по какъв начин конкуренцията сред великите сили бързо прекроява комерсиалните мрежи в международна стопанска система, която наподобява ще се разпадне на съперничещи си блокове. Русия и Иран, подложени на голям напън от наказания, се обръщат един към различен и " гледат на изток ". Целта е да се защитят комерсиалните връзки от западна интервенция и да се изградят нови с гигантските и бързо разрастващи се стопански системи на Азия.

" Става дума за определяне на устойчиви на наказания вериги за доставки по целия път ", споделя Мария Шагина, специалист по наказания и съветска външна политика в основания в Лондон Международен институт за стратегически проучвания.

Появяващият се търговски кулоар ще разреши на Русия и Иран да понижат хиляди километри от съществуващите направления. В северния му край е Азовско море, което е оградено от Кримския полуостров, югоизточното крайбрежие на Украйна - в това число окупираното от Русия пристанище Мариупол - и устието на река Дон.
 В алено съществуващия маршрут и в жълто новият Международен транспортен кулоар север-юг
Източник:

В алено съществуващия маршрут и в жълто новият Международен транспортен кулоар север-юг

По-рано този месец, изброявайки облагите на страната си от войната в Украйна, президентът Владимир Путин сподели, че Азовско море " е станало вътрешно море " за Русия.

Оттам речните, морските и железопътните мрежи се простират до иранските центрове на Каспийско море и в последна сметка до Индийския океан. Путин означи значимостта и на този завършек на коридора.

На стопански конгрес през септември той акцентира нуждата от развиване на корабната, железопътната и пътната инфраструктура по маршрута, което " ще даде на съветските компании нови благоприятни условия за нахлуване на пазарите на Иран, Индия, Близкия изток и Африка и ще улесни доставките от тези страни в подмяна. "
 Военната машина на Путин: Tайното оръжие, което поддържа стопанската система на Русия
Военната машина на Путин: Tайното оръжие, което поддържа стопанската система на Русия

Продължаващите се военни желания на президента на Русия Владимир Путин се отразяват позитивно върху промишленото произвеждане

Шагина пресмята, че Русия и Иран влагат към 25 милиарда $ във вътрешния търговски кулоар, улеснявайки път на потока от артикули, който Западът желае да спре.

" Двете страни играят на котка и мишка ", споделя тя. " Те ще проучат всички малки врати за превозване на неразрешени артикули и оръжия. "

Това тревожи Съединени американски щати и техните съдружници, защото те се стремят да блокират прехвърлянията на ирански дронове и други военни доставки, които съгласно тях подкрепят войната на Кремъл в Украйна.

" Това е област, която следим деликатно, както този маршрут, по този начин и по-общо иранско-руската връзка ", сподели основният чиновник по глобите на администрацията на Байдън, Джеймс О " Брайън, откакто предходната седмица разгласи нови санкции, ориентирани против ръководители на съветските железници.

Робърт Мали, пратеникът на администрацията на Байдън в Иран, споделя, че всеки нов търговски кулоар се нуждае от инспекция, като част от това, което се трансформира в негов главен приоритет: прекъсване на доставките на оръжия сред страните. " Това е извънредно нездравословно, неразумно решение ", споделя Мали. " Важно е да сложим светлината на прожекторите върху това, да се опитаме да покажем на света, че не могат да се скрият. "
 Москва извади от арсенала си и финансово
Москва извади от арсенала си и финансово " нуклеарно оръжие "

В системата са включени над 20 беларуски банки, арменската Arshidbank и Kyrgyz Bank of Asia, а също и дъщерни сдружения на огромни съветски банки в Германия и Швейцария, водят се договаряния и с Китай

Отвъд търговията с оръжие сред страните, има безапелационни стопански аргументи за новия директен маршрут.

Корабите, плаващи по реките Дон и Волга, обичайно търгуват с енергийни и селскостопански артикули - Иран е третият по величина вносител на съветско зърно - само че диапазонът ще се уголемява. Двете страни оповестиха редица нови бизнес покупко-продажби, които обгръщат артикули, в това число турбини, полимери, медицински консумативи и автомобилни елементи. Русия също по този начин доставя нуклеарно гориво и съставни елементи за иранския реактор в Бушер.

Русия би трябвало да компенсира неочакваното спиране на комерсиалните си връзки с Европа, която преди войната беше неин максимален търговски сътрудник, както и да откри решения за глобите на Съединени американски щати и Европейския съюз.

" Тъй като европейските транспортни мрежи се затварят, те се концентрират върху създаването на различни търговски коридори, които поддържат завоя на Русия на изток ", споделя Николай Кожанов, специалист по Персийския залив в Катарския университет, който е бил посланик на Кремъл в Техеран от 2006 до 2009 година
 Ще подписа ли Москва
Ще подписа ли Москва " договорката на рублата "?

Русия се кани да изккупи каузи на Rеnаult в Lаdа Аutо Ноldіng

" Можете да наложите надзор над морските пътища, само че сухопътните са сложни за наблюдаване. Почти невероятно е да ги проследим всички. "

Има доста трудности и както Русия, по този начин и Иран харчат доста, с цел да ги преодолеят.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР