Русия е засилила охраната на базата си в Севастопол, на

...
Русия е засилила охраната на базата си в Севастопол, на
Коментари Харесай

Русия брани базата си в Крим с бойни делфини

Русия е засилила защитата въз основата си в Севастопол, на анексирания украински полуостров Крим, като е присъединила в нея и особено подготвени делфини, които да я пазят от водолази, заяви английското държавно управление, с което удостовери връщането към практиката от Студената война.

В постоянната си актуализация на информацията за съветското настъпление в Украйна, английското военно ведомство изясни, че от лятото на 2022 година Русия е направила " обилни " усъвършенствания на главната си база в Черно море.

Те включват " минимум четири пласта мрежи и плаващи заграждения на входа на пристанището.

През последните седмици тези защитни уреди най-вероятно са били подсилени от забележителен брой подготвени морски бозайници ", съгласно информацията, оповестена в профила на ведомството в Twitter.

" В арктически води (руският) флот също по този начин употребява белуги и тюлени. Русия е обучила животни за редица задачи, само че тези в пристанището на Севастопол най-вероятно са предопределени за противопоставяне на противников водолази ", изясняват английските военни.



Използването на морски бозайници за военни цели е дългогодишна процедура, до която няколко армии, изключително американската и съветската, са прибягвали през последните десетилетия. В Крим, украинския полуостров, анексиран от Русия през март 2014 година, през 1965 година е бил ситуиран център за образование на морски бозайници.

След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики през 1991 година центърът е закрит, а делфините - продадени на Иран, съгласно съветски медии. През 2012 година украинските военноморски сили още веднъж откриват центъра, само че след анексирането на полуострова той минава под контрола на Москва.

Крим служи като тилова база за съветските сили, изключително за изпращане на подкрепления и поддържане на съоръжение. Той постоянно е обект на украински офанзиви, изключително с дронове, напомня Агенция Франс Прес.

Преди година USNI News, без значение издание на Военноморския институт на Съединени американски щати, заяви, че съветският флот е разположил няколко подготвени делфина за отбрана на военноморската си база в пристанището на Севастопол. Морските бозайници били ситуирани в две обособени водни кошари, които се виждат на сателитни фотоси.

Няколко месеца по-късно в коментар за гърмежа на Кримския мост, някогашният зам.-началник на българското военно разузнаване от 90-те години на предишния век Николай Русатев също съобщи, че оборудването е едно най-охраняваните уреди в международен мащаб и се пази в това число от делфини. " Това са подготвени делфини, които откриват мини или водолази, които влизат да минират такива обекти ", изясни той.

 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР