Русия е предала на Израел вещ на екзекутирания агент на

...
Русия е предала на Израел вещ на екзекутирания агент на
Коментари Харесай

Русия предала на Израел вещ на екзекутирания агент на Мосад Ели Коен

Русия е предала на Израел движимост на екзекутирания сътрудник на Мосад Ели Коен , оповестява " Таймс ъв Израел ", базирайки се на сирийска медия.

Тя е открита в Сирия и сега се изследва.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху удостовери пред i24News, че съветските управляващи търсят останките на Коен в Сирия.

" Това е правилно, само че това е всичко, което мога да кажа ", заяви Нетаняху пред медията и добави, че е зает да върне всички членове на израелските служби, които са арестувани в чужбина живи или мъртви. Той добави, че протичащото се в Сирия е с помощта на околните си връзки с съветския президент Владимир Путин.

Москва неотдавна оказа помощ на еврейската страна за , който изчезна по време на Първата ливанска война през 1982 година Това се случи няколко седмици преди парламентарни избори в Израел.

Миналата седмица вдовицата на Коен изрази подозрение по отношение на появилата се информация, че съветски бойци търсят останките му в Сирия . Но Надя Коен изрази удовлетворение, че Ели е споменаван по малкия екран, споменаван от висши чиновници.

Арабският новинарски уебсайт Ray Al-Youm заяви, че през последните дни съветски бойци в Сирия търсят останките на шпионина . Войниците ревизират гробове в бежанския лагер " Ярмук " и претърсват пещери към Дамаск след " непрекъснат напън " от страна на Израел.

Коен съумя да се внедри на най-високо равнище в политическото управление на Сирия в годините преди Шестдневната война (1967 г.). Събраната от него информация изиграва основна роля за зашеметяващия триумф на Израел по време на войната. Агентът е заловен и екзекутиран от сирийското държавно управление за шпионаж на 18 май 1965 година, откакто съумява сполучливо да получи достъп до сирийското държавно управление за 4 година

Сирия в никакъв случай не връща тялото на Коен , макар че в продължения на десетилетия фамилията умолява управляващите. Израел изиска помощ от Русия за разкриване на останките.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР