Русия е по-заинтересована да използва газа като оръжие в отговор

...
Русия е по-заинтересована да използва газа като оръжие в отговор
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен: Русия изгаря газа си, вместо да го продава

Русия е по-заинтересована да употребява газа като оръжие в отговор на западните наказания, наложени поради нашествието ѝ в Украйна даже в случай че това значи да го унищожава, вместо да го продава, съобщи през днешния ден председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен , представена от ДПА.

По-рано тази година Москва прекъсна газовите си доставки до Европейски Съюз поради западните наказания.

" Виждаме, че Русия изгаря газа си, вместо да го продава ", сподели Фон дер Лайен на първата сесия на годишната среща на върха на Г-20 в Индонезия. Тя означи, че държанието на Русия " провокира дефицит на световните енергийни пазари и води до внезапно повишение на цените ".

Поради това Европейски Съюз поддържа въвеждането на таван на цените на петрола, като това ще бъде от изгода за страните с ниски и междинни приходи, съобщи Фон дер Лайен.

" Нашият отговор на тази обстановка обаче е да ускорим прехода към чисти форми на сила ", акцентира председателката на Европейска комисия. По думите ѝ това е " единственият отговор както на енергийната, по този начин и на климатичната рецесия ", като той открива големи благоприятни условия за други райони в света.

Ето за какво през идващите пет години Европа ще влага минимум 4 милиарда евро във възобновими източници като водорода. Това ще докара и до големи вложения от страна на частния бранш, изрази убеденост тя. 

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също е отправил остри рецензии против Русия, споделиха участници в първата сесия на срещата на върха на Г-20. Той упрекна Москва, че употребява силата като оръжие, и регистрира, че отрицателните стопански последствия от това са се усетили освен в Европа , само че и по целия свят.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР