Русия е готова да посредничи за стабилизиране на ситуацията в

...
Русия е готова да посредничи за стабилизиране на ситуацията в
Коментари Харесай

Русия, Франция и ЕС призоваха Баку и Ереван да прекратят военните действия

Русия е подготвена да посредничи за стабилизиране на обстановката в Нагорни Карабах. Руският министър на външните работи Сергей Лавров сподели това в телефонен диалог с арменския си сътрудник Зограб Мнацаканян след изблика на принуждение през днешния ден сред Армения и Азербайджан в региона на следената от арменски сепаратисти азербайджанска област, съобщи ТАСС.

Ожесточени боеве с присъединяване на танкове, самолети и артилерия избухнаха сред Баку и Ереван през днешния ден в конфликтната територия Нагорни Карабах - обект на десетилетни разногласия сред двете някогашни руски страни.

 Нов изблик на принуждение сред Азербайджан и Армения в Нагорни Карабах Виж още

" Лавров изрази сериозна угриженост по отношение на продължаващите пълномащабни бойни дейности на линията на прикосновение и постъпващата информация за убити и ранени. Подчертана бе нуждата от допустимо най-бързо преустановяване на огъня ", написа в изказване на съветското министерство на външните работи.

В текста се отбелязва, че се приготвя телефонен диалог сред съветския външен министър и азербайджанския му сътрудник Джейхун Байрамов.

Френското министерство на външните работи прикани Армения и Азербайджан да прекратят военните дейности и да възобновят неотложно разговора между тях, съобщи Франс прес.

" Франция е извънредно обезпокоена от борбата ", написа в официалното съобщение. В текста се отбелязва, че " със своите съветски и американски сътрудници, (Франция) удостоверява уговорката си за трайно споразумяване на спора " за Нагорни Карабах " при съблюдаване на интернационалното право ".

Заедно с Русия и Съединените щати Франция е съпредседател на Минската група, която посредничи сред Армения и Азербайджан, напомня Ройтерс.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел прикани Баку и Ереван да прекратят военните дейности, съобщи Франс прес.

" Незабавното връщане към договарянията, без предварителни условия, е единственият вероятен път ", акцентира той в Туитър.

Папа Франциск също съобщи, че се моли за мир в Кавказкия район след възобновилите се конфликти сред Армения и Азербайджан за противоречивата територия Нагорни Карабах, съобщи ДПА.

" Моля се за мир в Кавказ и призовавам страните в спора да създадат жестове на благосклонност и приятелство, които могат да доведат до споразумяване на проблемите не посредством използването на мощ и оръжие, а посредством разговор и договаряния ", сподели Франциск в обичайна си молитвата " Ангел Господен ". Той прикани множеството, събрало се на площад " Св. Петър, да се причисли към него с безмълвни молебствия.

Конфликтът към Нагорни Карабах се разгаря неведнъж, откогато арменците поеха контрола над територията и седем околни области от Азербайджан във войната след разпадането на Съветския съюз през 1991 година Стотици бяха убити в петдневна война през 2016 година преди Русия да притисне двете страни да възстановят съглашението за преустановяване на огън, което за пръв път беше реализирано през 1994 година Въпреки посредничеството в продължение на десетилетия от страна на Съединени американски щати, Франция и Русия, до момента не е подписано спокойно съглашение сред двете страни.

Ереван предизвести за допустимо замесване на Турция в спора

Международната общественост би трябвало да не позволява ескалация на напрежението в региона и да направи невероятно военно замесване на Турция в спора. Това съобщи през днешния ден в послание към нацията арменският министър председател Никол Пашинян, съобщи ТАСС.

" Призовавам Минската група на Организацията за сигурност и съдействие в Европа и цялата интернационална общественост да концентрират вниманието си върху сериозността на обстановката. Намираме се на прага на широкомащабна война в Южен Кавказ, което може да има най-непредсказуеми последствия. Войната може да излезе отвън границите на района и да има по-широки мащаби. Аз приканвам интернационалната общественост за употребява всички лостове и да не допусне замесване на Турция в спора ", съобщи Пашинян.

Турция, която е съдружник на Азербайджан, през днешния ден внезапно разкритикува Армения след избухналите сутринта конфликти сред арменски и азербайджански военни. Анкара сподели, че Ереван е спънка пред мира и даде обещание да продължи да поддържа Баку, отбелязва Ройтерс.

Ердоган изрази солидарността си с Азербайджан

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е уверил в телефонен диалог през днешния ден президента на Азербайджан Илхам Алиев в солидарността на Турция, като е заречен, че тя ще продължи и в бъдеще с разбирането за " един народ, две страни ", съобщи Анадолската организация.

В изказване в Туитър Ердоган съобщи, че Армения с " следващото нахлуване против Азербайджан " още веднъж е посочила, че съставлява най-голямата опасност за мира и сигурността в района.

" Турският народ, както постоянно до момента, и през днешния ден е на страната на своите азербайджански братя с всички свои благоприятни условия ", добави президентът.

Ердоган упрекна интернационалната общественост в двойни стандарти, като по думите му тя не е посочила нужната и задоволителна реакция " по отношение на провокативната експанзия на Армения ".

" Приканваме арменския народ самичък да поеме отговорността за бъдещето си против управления, които го тласкат към злополука и го употребяват като марионетка, и призоваваме целия свят да застане на страната на Азербайджан в битката против окупацията и потисничеството ", съобщи още турският президент.

Ердоган сподели, че в днешния си диалог с Алиев още веднъж е станал очевидец на неговото умело и уверено държание.

" С разбирането си за " един народ, две страни " Турция ще продължи и задълбочи солидарността си с азербайджанските братя ", сподели още той, акцентирайки, че е предал това обръщение на своя " брат " Илхам Алиев.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР