Русия днес приветства декларацията на лидерите на държавите от Г-20,

...
Русия днес приветства декларацията на лидерите на държавите от Г-20,
Коментари Харесай

Декларация на Г-20 критикува Русия, но тя е доволна

Русия през днешния ден приветства декларацията на водачите на страните от Г-20, в която се приказва за „ голямото човешко страдалчество “, провокирано от войната в Украйна и дефинира документа като „ уравновесен текст “, за чийто финален вид съветските дипломати са работили интензивно, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Руската инвазия в Украйна доминираше на срещата на върха на Г-20 на индонезийския остров Бали и по отношение на формулировката на окончателния документ имаше разногласия, траяли до последните часове на форума.

В раздела за Украйна – точка 3 от документа, съдържащ 52 страници, водачите споделят: „ Повечето членове остро осъдиха войната в Украйна и подчертаха, че тя провокира голямо човешко страдалчество и утежнява съществуващата накърнимост на международната стопанска система – като лимитира растежа й, покачва инфлацията, нарушава веригите за доставки, ускорява енергийната и продоволствена неустановеност и усилва рисковете за финансовата непоклатимост “.

В документа се отбелязва също, че има „ други възгледи и разнообразни оценки на обстановката “ и се споделя, че Г-20 „ не е форумът за разрешаване на проблеми, свързани със сигурността “.

Кремъл разгласява на уеб страницата си цялостен и акуратен съветски превод на декларацията – неочакван ход, като се има поради, че формулировката е остро сериозна към Москва.

В изказването се употребява думата „ война “ във връзка с „ експанзията на Руската федерация против Украйна “ и се загатват настояванията на множеството от членовете на Г-20 за „ цялостно и абсолютно евакуиране “ на Москва от украинска територия.

Руските медии нямат право да употребяват термините „ война “ и „ настъпление “, с цел да опишат това, което Москва назовава „ специфична военна интервенция “ в Украйна, отбелязва организацията.

Закони, утвърдени след 24 февруари т.г., плануват до 5 години затвор за дискредитиране на съветските въоръжени сили и до 15 години за разпространение на предумишлено лъжлива информация за тях.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели, че окончателният текст е достижение за Русия.

„ Разликата в методите и разликата в гледните точки бяха маркирани и записани в окончателната декларация. Разбира се, нашите специалисти, външното министерство и нашите договарящи специалисти поставиха огромни старания, с цел да подсигуряват правенето на подобен уравновесен текст “, сподели Песков пред публицисти.

Русия споделя, че задачата на нейните военни дейности в Украйна е премахване на рискови националисти и отбрана на рускоезичното население. Украйна и Западът упрекват Русия в реализиране на непровокирано империалистическо присвояване на територии.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР