Русия днес обяви, че иска правно обвързваща гаранция, че западният

...
Русия днес обяви, че иска правно обвързваща гаранция, че западният
Коментари Харесай

Русия настоя НАТО да напусне Източна Европа, да стои извън бившия СССР

Русия през днешния ден разгласи, че желае правно обвързваща гаранция, че западният боен алианс НАТО ще се откаже от всяка военна активност в Източна Европа и Украйна, част от лист с амбициозни стремежи за гаранции за сигурност, които тя желае да договаря със Запада, осведоми " Ройтерс ".

Исканията образуват пакет, който съгласно Москва е главно условие за понижаване на напрежението в Европа и усмиряване на рецесията към Украйна, за която западните страни упрекнаха Русия, че се готви за евентуална нова офанзива - нещо, което тя отхвърли.

Но те също съдържаха детайли, като дейно съветско несъгласие върху участието на Украйна в НАТО, които Западът към този момент изключи.

Представяйки в детайли настояванията за първи път, съветският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков настоя пред кореспонденти, че Русия и Западът би трябвало да стартират от чист лист при възобновяване на връзките.

" Линията, провеждана от Съединени американски щати и НАТО през последните години за нападателно ескалиране на обстановката със сигурността, е безусловно неприемлива и извънредно рискова ", отсече той.

" Вашингтон и неговите съдружници от НАТО би трябвало неотложно да спрат постоянните враждебни дейности против страната ни, в това число непланирани учения, рискови доближавания и маневри на военни кораби и самолети, и да спрат военното развиване на украинска територия ", акцентира още Рябков.

Сам Грийн, професор по съветска политика в Кралския лицей в Лондон, написа в " Туитър ", че президентът Владимир Путин " чертае линия към постсъветското пространство и слага знак " спри настрани ". Това няма желание да бъде контракт: това е декларация ".

" Но това не значи безусловно, че това е въведения към война. Това е опрощение за опазване на позицията на Москва вид " мек спусък ", с цел да се държат Вашингтон и другите отвън равновесие. Въпросът е какъв брой дълго може да се поддържа това, преди да загуби своята резултатност ", запита Грийн.

Рябков настоя, че Русия не желаела повече да търпи актуалната обстановка . Той прикани Съединени американски щати да одобряват предложенията съществено и бързо да излязат с градивен отговор.

Рябков увери, че Русия е подготвена да стартира договаряния още в събота, като Женева е допустимо място и че нейният договарящ екип е подготвен.

На въпрос за отговора на Съединени американски щати на предложенията на Русия до момента, Рябков разяснява: " Що се отнася до по-широката картина, те не са споделили " не ". Те не са ни споделили " да ", само че не са споделили също и " не ".

Москва връчи предложенията си на Съединени американски щати по-рано тази седмица на фона на възходящото напрежение поради скупчването на съветски войски покрай Украйна.

Русия твърди, че дава отговор на това, което вижда като опасност за личната си сигурност от все по-близките връзки на Украйна с НАТО и стремежите да се причисли към алианса, макар че няма непосредствена вероятност на Украйна да бъде позволено да се причисли.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР