Русия частично е възстановила способността си да провежда информационни операции

...
Русия частично е възстановила способността си да провежда информационни операции
Коментари Харесай

ISW: Путин отново успешно води хибридна война срещу Запада

Русия отчасти е възстановила способността си да организира осведомителни интервенции като част от акциите си за хибридна война в поддръжка на военните си интервенции.

Това се показва в дневния разбор за обстановката в Украйна на Института за проучване на войната (ISW).

Този отчет се концентрира върху въздействието на съветските осведомителни интервенции върху забавянето и възпирането на западните прехвърляния на високотехнологични оръжейни системи и друга военна помощ за Украйна.

Тези осведомителни интервенции ще продължат да се появяват, защото Кремъл се пробва да сътвори условия за идни интервенции и да смекчи неуспехите, а Западът би трябвало сериозно да оцени подтекста на съветските осведомителни интервенции и да заобикаля просто да взаимодейства с тях по техните лични условия.

През двете десетилетия преди повторното навлизане в Украйна през февруари 2022 година Русия ловко организира голям брой осведомителни акции, най-много тези, които поддържаха споразуменията от Минск II, в които Германия и Франция одобриха Русия като медиатор, а не като воюваща страна в Украйна.

Администрацията на Байдън обаче организира забележителна и сполучлива контраинформационна акция в месеците, предшестващи пълномащабното навлизане през февруари 2022 година, като прекъсна голям брой съветски осведомителни акции, целящи да провокират капитулация на украинците, да отделят Украйна от Запада и да основат удобни условия за повторното навлизане.

Администрацията на Байдън и Западът също по този начин прекъснаха и осуетиха следените от Кремъл медийни интервенции в Съединени американски щати и Европа от началото на повторното навлизане, което накара Кремъл да се бори за провеждането на сполучливи осведомителни интервенции.

В резултат на това Москва не съумя да реализира задачите, които преследваше в акциите си преди реинвазията. Русия обаче възвърне способността си да организира обособени осведомителни акции в поддръжка на съответни стратегически цели и да приспособява тези акции, с цел да смекчи неуспехите на бойното поле и да сътвори условия за бъдещи планувани интервенции.

Руските осведомителни акции поддържат непрекъснатата стратегическа цел за въздържане или закъснение на даването на материална поддръжка на Украйна от страна на Запада. Руският президент Владимир Путин евентуално е повярвал на личния си роман преди нахлуването, че Западът няма да поддържа Украйна, а ще се стреми да поддържа положителни връзки с Русия, което подхранва очакванията му за бърза победа в Украйна.

Информационните акции на Русия на оперативно равнище имат за цел или да основат условия за плануваните съветски интервенции, или да смекчат съветските военни неуспехи. Русия оформя осведомителното пространство при подготовката на настъпателни интервенции, с цел да попречва способността на Украйна да резервира самодейността на бойното поле или да се приготви за нахлуване.

Русия също по този начин употребява осведомителни акции, с цел да възпре Запада да поддържа напъните на Украйна за контранастъпление и да употребява съветските военни неуспехи.

Някои от тези съветски осведомителни акции имат за цел също по този начин да възстановят геостратегическото въздържане на Русия, като възстановят проекцията на мощност, която беше в центъра на вниманието и отличителна линия на съветските осведомителни акции преди повторното навлизане през 2022 година

Русия употребява тезата, че Украйна не е способна да победи Русия заради присъщото на двете страни неравноправие в мощта, с цел да смекчи огромните съветски неуспехи или неуспехите на Русия да реализира бързи триумфи в огромни настъпателни интервенции. Руските осведомителни акции при започване на нашествието разчитаха на усилване на догатката, че Русия има " втората по величина войска в света " с напреднали военни качества.

Тези осведомителни интервенции имаха за цел да заблудят Запада и Украйна, че всяко прекачване на военно съоръжение би било без значение, защото Украйна няма да може да устои на бързо разрастващите се настъпателни интервенции от разнообразни направления и ще бъде уязвима за съветско нахлуване.

В началото на март 2022 година да вземем за пример Кремъл заплаши, че Русия ще преглежда продължаващите доставки на западна военна помощ за Украйна като законни военни цели.

Кремъл преформулира осведомителните си интервенции, с цел да преувеличи смисъла на всеки тактически прогрес след съветското евакуиране от Киевска област и преместването в Донбас през пролетта-лятото на 2022 година

Наративът поправя концепцията за съветската военна мощност от огромни настъпателни интервенции, които към този момент не бяха вероятни, до огромни постоянни и шлифовани триумфи на фронтовата линия.

Русия ускори приказките за риска от нуклеарна ескалация през септември-ноември 2022 година, с цел да възвърне възпирането и да разубеди Запада да даде на Украйна материалите, нужни за продължение на контраофанзивата ѝ след опустошителните съветски военни неуспехи в Харковска област.

Путин стартира да прави предумишлено неразбираеми и общи препратки към потреблението на нуклеарно оръжие по време на речта си за анексирането на 30 септември след огромните украински контраофанзивни интервенции в Харковска област.

Скокът в нуклеарната изразителност последва и непопулярната заповед на Путин за готовност от 21 септември, която направи Путин уязвим както в интернационалната, по този начин и във вътрешната сфера.

Вече е ясно, че съветската осведомителна акция, отдадена на мирните договаряния, която се ускори през декември 2022 година, е имала за цел - наред с другото - да забави даването на западни танкове и друго съвременно съоръжение, което е от значително значение за продължаването на украинските механизирани контранастъпления, с цел да се основат условия за плануваните настъпления на самата Русия.

През декември 2022 година Кремъл внезапно ускори подправения роман за договарянията, като голям брой съветски публични лица даваха съзнателно подвеждащи сигнали за готовността на Москва да стартира съществени договаряния с Украйна.

Русия продължава напъните си за образуване на облици, ориентирани към западните доставки на оръжия с огромен обхват и танкове за Украйна, като популяризира изказвания, че Украйна съзнателно ще заплашва Русия с тези оръжия, вместо да даде приоритет на освобождението на окупираните от Русия територии. На 22 декември 2022 година Путин упрекна Съединените щати, че съзнателно удължават войната, откакто на 21 декември 2022 година Съединени американски щати позволиха прехвърлянето на системи за противовъздушна защита " Пейтриът " на Украйна.

Представители на Кремъл не престават да поддържат тезата, че западните доставки на прецизни ракетни системи с по-голям обхват и танкове " Леопард " съставляват някаква нова опасност за съветската сигурност, макар че те не съставляват по-голяма опасност от доставката на руски танкове или други прецизни системи.

Русия ще продължи да употребява осведомителните интервенции като оръжие за директна поддръжка на дискретни военни интервенции в Украйна - изключително откакто си върна самодейността на фронтовата линия в Източна Украйна. С продължаващите офанзиви при Бахмут и Лиман Кремъл възобновява описа, в който се преувеличават съветските победи на фронтовата линия.

Руското министерство на защитата (МО) гордо парадира с успехите над превзетите селища към Бахмут, само че въздействието на сходни осведомителни интервенции отслабва - както Украйна, по този начин и провоенно настроените съветски националисти стават все по-малко склонни да одобряват изказванията за неизбежна съветска победа за чиста монета заради годините на съветска военна непросветеност.

Всички тези осведомителни акции ще подкрепят всеобхватните стратегически цели на Кремъл за делене на Запада от Украйна, въздържане или закъснение на даването на западни материали и като цяло подкопаване на западната поддръжка за Украйна и сплотеността на западната коалиция.

Много от осведомителните акции ще преследват и съответни оперативни цели, създаващи условия за планувани съветски военни инициативи. Западните водачи би трябвало да разпознават тези интервенции като такива, каквито са, в подтекста на събитията на бойното поле и да устоят на изкушението да се ангажират с съветските осведомителни интервенции само по техните лични условия.

Ще се появят още такива разкази и Западът би трябвало сериозно да регистрира действителностите на бойното поле, с цел да подкопае успеваемостта на съветските старания в региона на хибридната война. Западът би трябвало да следи появяването и усилването на избрани осведомителни интервенции в избрани моменти, с цел да оцени вярно и да реагира на тези акции, тъкмо както направи администрацията на Байдън преди пълномащабното навлизане през февруари 2022 година

Способността на Русия да организира умели осведомителни акции в поддръжка на напъните за водене на хибридна война беше съществено накърнена от умелата контраинформационна акция на администрацията на Байдън и от личните ѝ дейности и провали в Украйна.

Но Путин работи за възобновяване на качествата си в тази област и реализира лимитирани, само че значими триумфи, изключително когато може да образува осведомителни акции, които резонират с полемики и страхове, които към този момент са настоящи на Запад.

Ключови моменти в настоящите военни интервенции на 12 февруари:

Украински публични лица не престават да слагат под въпрос способността на съветските военни да стартират огромни стратегически настъпателни интервенции в Украйна.

Министерството на защитата на Обединеното кралство (МО) заяви, че съветските сили евентуално са понесли максимален брой жертви в Украйна от първите седмици на нашествието въз основа на статистически данни, получени от украинския общоприет щаб, като през последната седмица броят на жертвите е приблизително 824 дневно. МО на Обединеното кралство съобщи, че не може да ревизира методологията на украинския общоприет щаб за отчитане на съветските жертви.

Депутат от съветската Държавна дума приканва за усилване на законодателството за цензура, с цел да се защитят съветските военни фигури от рецензии.

Украинското Главно ръководство на военното разузнаване (ГУР) разгласява фрагмент от прихванато позвъняване на оператори на безпилотни летателни апарати " Шахед " в Украйна, които приказват на кюрдски и фарси, и съобщи, че съветските сили може би употребяват кюрдски наемници, с цел да ръководят ирански безпилотни летателни апарати в Украйна.

Руски източници настояват, че съветските сили не престават настъпателните интервенции северозападно от Сватово. съветските сили не престават настъпателните интервенции в региона на Кременна, като се оповестява за 23 бойни конфликта в региона.

Руските сили продължиха сухопътните офанзиви в региона на Бахмут, Авдиевка и Вухледар.

Финансистът на Група " Вагнер " Евгений Пригожин твърди, че силите на Група " Вагнер " са завладяли Красна гора северно от Бахмут. Пригожин също по този начин погрешно твърди, че силите на Група " Вагнер " са единствените съветски сили в радиус от 50 км от Бахмут.

Украински публични лица оповестяват, че съветските сили в Херсонска област нямат опция да стартират пълномащабна атака, което поддържа предходните оценки на ISW.

Представителят на украинското Главно ръководство на военното разузнаване (ГУР) Вадим Скибицки декларира, че украинските публични лица считат, че съветските публични лица ще отсрочат плануваната втора вълна на готовност заради продължаващите проблеми, свързани с първата вълна на готовност.

Руски източници настояват, че Русия може да построи база на Черноморския флот в окупирания Мариупол.

Си Ен Ен разгласява изявление с двама военнопленници, които са били новобранци в пандиза на Групата " Вагнер " и които настояват, че Групата " Вагнер " съществено е заблуждавала новобранците по отношение на естеството на войната и бойните задачи. бойците настояват, че силите на " Вагнер " са употребявали новобранци от пандиза в набези с човешка вълна при летните набези към Лисичанск и са понесли огромни загуби.

 

Източник Новини.бг

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР