Русия - Африка: придумване и натиск (SWEET-TALK AND PRESSURE ON

...
Русия - Африка: придумване и натиск (SWEET-TALK AND PRESSURE ON
Коментари Харесай

Манипулациите на Кремъл удариха дъното с цял куп нови лъжи

Русия - Африка: придумване и напън (SWEET-TALK AND PRESSURE ON AFRICA)

В предходния седмичен преглед наEUvsDisinfo описахме в елементи потока от дезинформация, който Москва изля във връзка решението си да се отдръпна от Черноморската самодейност за зърното. Нелепите изказвания включваха, че западните страни „ изнудвали “ Русия и употребявали договорката за комерсиална изгода; че отклонявали зърното от бедните държави; и че Киев и западните му сътрудници употребявали цивилен кораби да внасят контрабандно оръжие в Украйна.

Само за седмица нещата още се утежниха: както по суша (повече и по-далечни ракетни и артилерийски атаки), по този начин и по море (заплахи против цивилни кораби). Станахме очевидци и по какъв начин Кремъл удря ново дъно с неистини в опит да избяга от отговорност за дейностите си.

Това, че Москва се стреми да унищожи украинското селско стопанство, беше ясно още предходната пролет, макар уверенията на Кремъл в противното. Ако имаше подобаващите военни средства, Русия не би се поколебала да унищожи цялата стопанска система на Украйна и териториите под контрола на Киев. Очевидни са методите, употребявани от Кремъл, като гонене, ликвидиране и тероризиране на цивилни посредством разхвърлян обстрел и ракетни офанзиви. В съветското медийно пространство намерено се толерират и дори се предизвикват апели за геноцид и за потребление на нуклеарно оръжие.

Систематичните съветски ракетни бомбардировки тази седмица над Одеса, нейното основно пристанище за експорт на селскостопански артикули и центъра на града, в това число забележителната катедрала „ Преображение Господне “, за следващ път показват безразсъдната жадност за заличаване. Русия продължи да нападна и речния превоз по маршрутите за експорт на зърно по река Дунав покрай граничещия с Румъния град Рени.

Реални фотоси, лъжливи думи

Упоритите, лъжливи отричания на Кремъл са забележителни по две аргументи. Първо, вярващите православни християни в Русия надали могат елементарно да преглътнат събитие от вида на ракетния удар по катедралата „ Преображение Господне “, едно от чудесата на Одеса. Храмът беше съществено развален и Генералният секретар на Организация на обединените нации изрично осъди офанзивата, а представителят на Путин Песков излезе със следното опровергаване: „ Нашите въоръжени сили в никакъв случай не нанасят удари по обекти на обществената инфраструктура, да не приказваме за храмове, църкви и други сходни структури “. Освен нараняваща, тази имитация е обидна и има пагубен нюанс на фона на систематичните съветски ракетни офанзиви над цяла Украйна през последната година и половина.

Кремъл удари ново дъно със своите неистини - 2

Второ, даже най-праволинейните прокремълски глашатаи като хардлайн-вестника „ Комсомольская истина “, се затрудниха да посочат „ вярната “ причина, оправдаваща офанзивата против пристанищната инфраструктура в крайдунавския град Рени. Кадрите от разрушени силози за предпазване на зърно бързо се разпространиха по международните медии и фотосите ясно демонстрираха истината: действителната цел на офанзивата е била да се унищожи износът на зърно, а не „ да се лимитират доставките на западно оръжие за Украйна “, както лъжливо внушават апологетите на съветското държавно управление.

Кремъл удари ново дъно със своите неистини - 3

Манипулиране на осведомителния пейзаж

След няколко дни в Санкт Петербург ще се организира всеобщо рекламираната от съветска страна среща на върха сред Русия и група африкански водачи. На 24 юли беше оповестена публикация, подписана от Путин, която в детайли показва дневния ред на срещата. Статията е озаглавена „ Русия и Африка: сливане на напъните за мир, прогрес и сполучливо бъдеще “ и беше стремително публикувана на британски, френски, испански, немски, португалски и арабски език в локални медии в страните от Близкия изток и Африка. Министърът на външните работи Сергей Лавров обиколи Африка няколко пъти за няколко месеца в опит да подсигури наличието на африканските водачи на срещата, която наподобява е замислена като проява на съветската доминация на международната сцена. Предишната такава намира се състоя през 2019 година, само че към днешна дата, в навечерието на второто ѝ издание, уговорките, поети през 2019 година, не са изпълнени. Няма и кой знае какви упования за резултати от новата среща.

Статия за Африка… или за зърното?

Статията на Путин е забележителна. В информационно отношение тя е сходна на документа „ Концепция за външната политика на Руската федерация “, който Путин подписа на 31 март. Тези публикации са пропагандни материали, фокусирани върху един въпрос. Съдържанието им не отразява заглавията, а по-скоро повтаря еднакъв подправен роман още веднъж и още веднъж. „ Концепцията “ служи напълно за оправдаване на войната против Украйна, въпреки и да не цитира името на тази страна нито един път. Путин избира да не посочва непосредствено тематиките, на които са отдадени речите му. Той в никакъв случай не произнася името на Навални, а това на Зеленски загатва рядко.

Близо половината от публикацията за Африка съдържа недоволства от „ Запада “ и колониалния му нрав като в същото време се популяризират достиженията на Съветския съюз, а Украйна е оставена отвън уравнението. След това идва същинският фокус на публикацията: Черноморската самодейност за зърното. Посланието е, че „ Западът бърка във всички връзки “ и че „ Русия не е отговорна, че се отдръпна “ от съглашението.

Статията подмята няколко случайно подбрани цифри, които:

- са неправилни. Материалът изкривява данните от Координационния център на Организация на обединените нации за количествата зърно, изнесени в Европейски Съюз.

- пропущат очевидното. Статията мълчи за обстоятелството, че Украйна беше най-големият снабдител на зърно за Световната продоволствена стратегия на Организация на обединените нации. Преди войната Украйна произвеждаше задоволително храна, с цел да изхрани 400 милиона души за една година. Можете да прочетете детайлностите тук.

- пренебрегват неуместните обстоятелства. Китай е най-голямата страна-получател по Черноморската самодейност за зърното. Запознайте се с данните на Организация на обединените нации тук.

- съдържат откровени неистини. В публикацията се твърди, че глобите на Европейски Съюз пречат на Русия да изнася храни. Няма такива наказания. Има дори експлицитни изключения точно за схемите за хранителни артикули. В материала тук образно е систематизирано какво не включват глобите на Европейски Съюз против Русия.

В обява в Telegram представителят на съветското Министерство на външните работи Мария Захарова даде една много фриволна интерпретация на термина „ най-бедните страни “, до които – както се твърди – стигали едвам 3% от зърнените доставки. Постът на Захарова съдържа и откровената неистина, че „ 97% от зърното отива при най-богатите “.

Путин като разбойник

В един от пасажите на публикацията, който звучи малко заплашително, Путин твърди, че „ схваща смисъла на непрекъснатите доставки на храна за социално-икономическото развиване и политическата непоклатимост на африканските страни “. Той също по този начин твърди, че Русия може да размени износа на Украйна – обстановката малко наподобява на разбойник, който желае да господства на пазара като се отърве от съперниците си.

Вижте нашия обстоен обзор (на български език) за това какво в реалност се крие зад думите на Путин в тази публикация, която в действителност може да се окаже насочна точка за бъдеща съветска тактика за Африка. Международният спорен клуб „ Валдай “ – мозъчен концерн, ръководен от Кремъл – наподобява е бил задействан да разгласява материал точно в този дух, освен това в същия ден, в който се появи публикацията на Путин.

Още образци за съветска дезинформация:

- Лукашенко предизвестява за полска офанзива против Беларус: Беларуският деспот още веднъж съобщи, че Полша и други страни се готвят да влязат в Украйна и да нападат Беларус. Това е неистина, предопределена да замаскира продължаващата брутална война против Украйна. Докато беше на посещаване в Санкт Петербург, Лукашенко показа детайлностите на Путин. Последният обаче с нищо не сподели, че се е развълнувал и тормозил и че е взел обстановката насериозно.

- Намеса в изборите в Испания – всяване на боязън: Свързаните с Кремъл тролове се прицелват в изборите освен в Съединени американски щати, само че и в цяла Европа. Лидерът на „ Вагнер “ Евгений Пригожин от дълго време се похвали, че го могат. Покрай парламентарните избори в Испания станахме очевидци на трика за клониране на формален уеб страница – в тази ситуация, уеб страницата на Община Мадрид. На 22 юли на сайта-клонинг се появи публикация с предизвестие за риск от терористични офанзиви в изборния ден /23 юли/. Фалшивата публикация твърди, че се базира на информация – несъществуваща – от испанското вътрешно министерство, че изборните секции можело да бъдат атакувани в деня на изборите от ЕТА – терористична организация от предишното. Целта на публикацията, чиито текст и фотоси са в трагичен жанр, беше да разколебае гласоподавателите да идат да гласоподават. По самостоятелна информация URL-адресите към домейна са разпространявани от частни съветски консуматори на Telegram, живеещи в Испания. От следобеда на 23 юли домейнът към този момент не беше наличен. Паралелно с това и други съветски хак-тивистки групи направиха хибридни офанзиви – в това число DDos – против техническата инфраструктура на страната, с цел да генерират съмнение в интегритета на демократичния развой.

превод: Представителство на Европейската комисия в България
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР