Русенският университет очаква през идната година да патентова филтър на

...
Русенският университет очаква през идната година да патентова филтър на
Коментари Харесай

Русенският университет патентова маска срещу вируси - в нея има сребро и титан

Русенският университет чака през идната година да патентова филтър на защитна маска за лице против патогени и вируси. Това заяви за Българска телеграфна агенция проф. Велизара Пенчева - ръководител на Общото заседание на Русенския университет.

Заявката за патент в Патентното ведомство на България е подадена преди повече от година.

Автор на концепцията е инж. Койчо Митев, а в екипа вземат участие общо 14 учени от Русенския университет, Софийския университет " Св. Климент Охридски " и Техническия университет в София. Изобретението съставлява маска от минимум един пласт текстил, като от двете й страни е нанесено нанопокритие от два разнообразни метала. В случая това са сребро и исполин.

" Когато има два метала, сред тях се основава електрически капацитет. През влажните зони, които се получават при носенето на маската, минава електрически ток. Той унищожава патогените и вирусите. Така филтърът работи като галваничен детайл в двете направления - от и към този човек, който е поставил защитната маска на лицето си ", изясняват от екипа, който я създава.

" Подадохме заявление за потребен модел, а той към този момент е одобрен. Очакваме през месец май 2022 година и патентът ни да бъде одобрен ", изясни проф. Пенчева.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР