Русенският митрополит Наум смята, че т.нар. Руска църква в София

...
Русенският митрополит Наум смята, че т.нар. Руска църква в София
Коментари Харесай

Митрополит Наум: Руската църква не е руска и незабавно трябва да отвори

Русенският митрополит Наум счита, че така наречен Руска черква в София неотложно би трябвало да отвори и че заключването на храма от странични лица е неприемливо , а Софийският митрополит незабавно би трябвало да се разпореди храмът да бъде отворен и да се възстановят навреме и богослуженията в него.

Припомняме, че в позиция на съветското посолство у нас, оповестена във фейсбук, се декларира, че " ". Църквата затвори откакто за реализиране на политическа активност, измежду тях бе и  архимандрит Васиан (Змеев). Те бяха изпратени персонално от дипломат Елеонора Митрофанова, която разгласи решението за " дъно ". 

Самият митрополит Наум декларира, че в последните години българските свещеници са били последователно отстранени от този храм , което кардинално е неуместно, заради събитието, че функционалностите му имат единствено и само внушителен темперамент.

Освен това материалната благосъстоятелност на храма не може да бъде считана за съветска , както и БПЦ не може да претендира, че храмът-подворие в Москва, е българска благосъстоятелност , защото характерът на двете подвория е взаимен.
 Москва осъди изгонването на тримата съветски свещеници от България
Москва осъди изгонването на тримата съветски свещеници от България

Захарова акцентира, че " този фрапантен неприветлив акт на българските управляващи не предстои на никакво разумно пояснение "

В позицията си в обществените мрежи митрополит Наум споделя и за историята и статута на храм " Св. Николай Мирликийски " в София.

Храмът е издигнат с благословението на Св. Синод на Българската православна черква като легационна черква (1914 г.), намирала се в общия двор на тогавашната Руска легация, находяща се на ъгъла на ул. " Раковски " и ул. " Московска ".

Осветен е на 11 ноември 1914 година от нашия приснопаметен предходник и тогавашен председателстващ Св. Синод в София Доростолски и Червенски митрополит Василий (1847-1927), като в богослужението не са взели участие съветски архиереи, поради схизмата в която БПЦ се е намирала.

Припомняме, че съветски архиереи не са взели участие и в освещаването на храм-паметника в с. Шипка през 1902 година по същите аргументи.

След 1917 година храм " Св. Николай " е обслужвал богослужебните потребности на съветската емиграция в София, отпред с архиеп. Серафим Соболев, а от 1936 година по гледище на руското държавно управление църквата се лишава от съветските емигранти и се предава на българското държавно управление , което от своя страна го предава на Българската православна черква, под омофора на Софийския митрополит (1).

През 1944 година храмът е мощно развален, като през 1 945/1946 година е реставриран от Софийската митрополия , а в него през идващите години са назначавани разнообразни български свещенослужители-ефимерии, а дружно с тях са служили и съветски духовници-белоемигранти, непрекъснато пребиваващи в страната ни след Октомврийската гражданска война.

Съгласно решение на Св. Синод на Руската православна черква от 10 ноември 1952 година , прот. № 8, всички други съветски православни енории, манастири и клир в България, минават в пълномощия и притежание на Българската православна черква (2).

Отново по решение на РПЦ, през м. ноември 1953 година в някогашната легационна черква " Св. Николай " в София е намерено подворие, с представителни функционалности, като ефимериите в него не престават да бъдат назначавани от Софийската митрополия, а Руската черква стартира да изпраща от време на време собствен формален представител.

През 1977 година в него са приключени следващите реставрационни работи, а през 1981 година по случай честването на 1300 години от основаването на българската страна, е позлатен и интериорът на храма (3).

През последните години българските свещеници-ефимерии по неразбираеми аргументи бяха поредно отстранени от този храм , което кардинално е неуместно, заради събитието, че функционалностите му имат единствено и само внушителен темперамент. И надлежно, неговата материална благосъстоятелност не може да бъде считана за съветска, поради изброеното нагоре, както и БПЦ не може да претендира, че храмът-подворие в Москва, е българска благосъстоятелност, защото характерът на двете подвория е взаимен.

Считаме, че заключването на храм " Св. Николай " от странични лица е неприемливо , като следва Софийският митрополит незабавно да се разпореди той да бъде отворен, като се възстановят навреме и богослуженията в него.

Митрополит Наум се базира на:
БПЦ от Освобождението до настояще време, Годишник на Софийския университет, том 16/6 от 1938/1939 година, с. 183, 191. Протокол на Св. Синод, цялостен състав, № 16/25.06.1953 година, § 5. " Църковен вестник ", бр. 3/21.01.1984 година, с. 4.  Москва привиква българския дипломат поради изгонените съветски свещеници
Москва привиква българския дипломат поради изгонените съветски свещеници

Русия ще предприеме ограничения, само че не реципрочни, тъй като не са варвари, съгласно Митрофанова
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР