Русе. Зам.-областният управител Валентин Колев приветства жителите и гостите на

...
Русе. Зам.-областният управител Валентин Колев приветства жителите и гостите на
Коментари Харесай

Русенци отбелязаха Деня на храбростта и празника на града

Русе. Зам.-областният шеф Валентин Колев приветства жителите и гостите на Русе по случай 6-и май. Това оповестиха от Областна администрация – Русе .
Той напомни исторически обстоятелства, свързани с учредяването на ордена „ За смелост “ и оповестяването на Деня на храбростта и Българската войска. В тази връзка той показа, че за него храбростта е симбиоза сред духа, вярата и тялото. „ Тя е качеството, което преодолява инстинкта за самозапазване и естественото възприятие за боязън от гибелта и може да се прояви единствено на бойното поле, където се вземат решение всички борби. Храбростта е присъща на воините и няма по какъв начин да има страна без войска, както и мощна войска без страна. “, сподели още Колев.

Зам.-областният шеф съобщи, че указът на Александър Батенберг от 1 януари 1880 година е бил в нарушаване на Берлинския конгрес, съгласно който страната няма право на висши държавни оценки. По думите на заместител регионалния шеф този декрет е знак за готовността на България да се бори с несправедливостта на този акт и е първа поръчка за идните битки за съединяване, самостоятелност и реализиране на националния блян.
„ Нека да сме по-човечни, да си приказваме, а не да си викаме, да си приказваме и да се изслушваме, да си приказваме и да се почитаме “, прикани Валентин Колев.
Не на последно място Колев пожела на русенци здраве и празнично въодушевление.

Слово беше произнесено и от кмета на Община Русе Пенчо Милков.
В чест на светлата дата беше строен почетен часовой от Русенския гарнизон, а Общинският духов оркестър отпред с диригент Димчо Рубчев свири празнични маршове. Също по този начин бе отслужена и заупокойна молитва от Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум за починалите за отечеството ни войни и Благодарствен молебен във връзка Деня на храбростта и Българската войска. Водещ на събитието беше Любомир Кънев, който произнесе и „ Балада за България “ от Христо Фотев.

По традиция тържествената гала приключи с полагане на венци и цветя пред паметника на починалите в Сръбско-българската война.
Сред формалните лица на днешните тържества бяха още народни представители, ректорът на районно управление (на МВР) „ Ангел Кънчев “ член кор. проф. д.т.н Христо Белоев, ръководителят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, общински съветници, третият секретар на Генералното консулство на Русия в Русе Любов Агеева, пресаташето на дипломатическото посланичество Владимир Токтаев, както и интелектуалци от района.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР