Русе. Целта е да имаме образовано поколение, което да може

...
Русе. Целта е да имаме образовано поколение, което да може
Коментари Харесай

Милена Дамянова, ГЕРБ: Целта е да имаме образовано поколение, което да може да живее в условията на Индустрия 4.0

Русе. Целта е да имаме образовано потомство, което да може да живее в изискванията на Индустрия 4.0, когато и специалностите ще са разнообразни, служащите – други, а изкуственият разсъдък ще е част от нашето всекидневие. Когато приказваме за европейски стратегии и за европейски пари, става въпрос за нашите стратегии и за нашите пари. Зависи от всеки един от нас да имаме образовани генерации и да имаме мощна стопанска система, която да ни направи по – богати и да живеем по – добре. Нека влагаме в този момент, а не на следващия ден “, сподели националният представител Милена Дамянова, ръководител на Комисията по обучение и просвета в 44-тото Народно заседание по време на провелия се в зала “Европа “ на Доходното здание в Русе цивилен разговор на тематика обучение. Това оповестиха от пресцентъра на Политическа партия ГЕРБ . Форумът е част от платформата за цивилен разговор " Европа в нашия дом ". „ Затова взехме решение да вършим смяна в образователните стратегии и по тази причина взехме решение да влагаме в професионалното обучение “, разяснява в тази връзка Милена Дамянова.
От 2009 година по Оперативна програма „ Развитие на човешките запаси “ и по Оперативна програма „ Наука и обучение за образован напредък над 75 млн. лв. са вложени в училищен и студентски практики. Над 25 млн. лв. от 2009 година насам са ориентирани за обучение и образование на възрастни хора. 6.8 млн. лв. са вложени в Русенска област по двете оперативни стратегии, стана ясно по време на събитието.
„ По тематиката обучение можем значително да водим позитивен диалог за нашето общо бъдеще, загрижени за нашите деца “, означи в експозето си министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.
Министърът посочи, че измежду главните цели на министерството и страната като цяло е да имаме високообразовани и конкурентни деца и младежи, а също по този начин и стимулирани учители с непрекъсната подготовка, професионално израстване и висок обществен статус. Той се спря на потребността от развиване на основните компетентности, нужни за времето на Индустрия 4.0 с оглед постигането на сполучлива личностна и професионална реализация. Вълчев разяснява главните аспекти от проблемите в просветителната система, измежду които е ранното отпадане от учебно заведение, възнагражденията на учителите, финансирането и прочие
„ За да сме градивни като град, област и страна, би трябвало да влагаме в образованието. Винаги приказваме, че образованието е главен приоритет. Кметовете на Русе, Иваново, Две могили, които са в залата, потвърждават това “, съобщи при откриването Пламен Нунев.
„ За идващия програмен интервал всички би трябвало да се борим за повече европейски средства за образованието “, прикани той представителите на локалната власт, шефовете и учителите, като даде образец за случилото се през сегашния - доста актуализирани с европейски средства образователни заведения в Русе.
„ За 8 години в града са вложени над 200 млн. евро “, акцентира кметът на Община Русе. „ Дава се прелестен и европейски образ на учебните заведения и детските градини с помощта на участието ни в Европейския съюз “, уточни Пламен Стоилов. По тази причина той прикани учителите и шефовете да бъдат „ моторите “ на мотивацията за нашето участие в Европейски Съюз.
„ Обществото би трябвало да има моралните стожери в лицето на учителите, църквата, администрацията “, съобщи още Стоилов, като изрази позицията си, че нашите деца би трябвало да бъдат пълноценни жители на европейска и демократична България. Това ще стане единствено с единодействието и осъществяването на общи цели на законодателната, изпълнителната и локалната управляващи.
Участие в срещата взеха още народните представители от ГЕРБ – Русе Светлана Ангелова и Андриан Райков, заместител – регионалните шефове Валентин Колев и Свилен Иванов, ръководителите на общинските препоръки в Русе, Бяла, общински съветници от района, кметът на община Русе Пламен Стоилов, кметът на община Две могили Божидар борисов, кметът на Община Иваново Георги Миланов, шефове, учители от детски и образователни заведения, представители на работодателски организации и бизнеса, на неправителствени и синдикални организации и жители.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР