Русе. Със законопроекта ще се предостави допълнителна защита на правата

...
Русе. Със законопроекта ще се предостави допълнителна защита на правата
Коментари Харесай

Светлана Ангелова, ГЕРБ: Предоставяме допълнителна защита на работниците и служителите, когато работодателите не им изплащат трудовите възнаграждения и обезщетения

Русе. Със законопроекта ще се даде спомагателна отбрана на правата на служащите и чиновниците, когато работодателите не им изплащат трудовите хонорари и компенсации, сподели по време на конференция през днешния ден националният представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Светлана Ангелова в наличието на своите сътрудници Пламен Нунев и доктор Андриан Райков. Това оповестиха от пресцентъра на Политическа партия ГЕРБ. На 6 юли в деловодството на Народното събрание са импортирани постигнатите с консенсус промени в Кодекса на труда, Граждански процесуален кодекс, Търговския закон, Закона за публичните поръчки, Закона за гарантиране на вземанията на служащите чиновниците при неплатежоспособност на роботодателя.
Това е резултатът от двумесечната работа на краткотрайната комисия за изследване на случаите с неизплатени заплати на служащи и чиновници от недобросъвестни работодатели.
Изменението на тези нормативни актове е с оглед изчерпателност на отбраната правата на работещите.
Промените в Кодекса на труда целят да засилят контролните функционалности на Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда ” / ИА „ ГИТ ”/, като се дават пълномощия да прави инспекции във връзка изплащането на трудовите хонорари и компенсации и след преустановяване на трудовите правни отношения и да дава наложителни наставления в тази тенденция, акцентира зам. – ръководителят на комисията по труда и обществената политика в Народното събрание.
Това ще подсигурява в по-голяма степен отбрана на служащите и чиновниците, които имат вземания, произлизащи от трудови хонорари и компенсации към някогашния си шеф, изясни госпожа Ангелова.
Предвидено е категорично регламентиране на период, с който работодателят да е привързан и да е длъжен да изплати компенсациите, дължими на служащите и чиновниците му /не по-късно от последния ден на месеца, идващ месеца, през който е прекъснато трудовото правоотношения/. След приключването на този период работодателят дължи компенсацията дружно със законната рента при несъблюдение.
В член 417 от Гражданския процесуален кодекс се планува опцията служащите и чиновниците да могат бързо и елементарно да желаят въз основа на влязли в действие наставления на ИА „ ГИТ ” издаване на заповед за неотложно осъществяване. По този метод работещите ще бъдат улеснени да търсят от неиздължилия се към тях шеф съответните приети и начислени хонорари и компенсации, без да се постанова да водят правосъдни каузи за определяне на основанието и размера на дължимото, уточни още Светлана Ангелова.
Тя се спря и на измененията в Търговския закон, където, в случай че сдружението няма вписан шеф в продължение на повече от един месец, съдружниците или едноличния притежател се смятат за овластени с права да одобряват волеизявления, отправени към сдружението, както и да подават искане за оповестяване на сдружението в неплатежоспособност.
Законопроектът дава спомагателни благоприятни условия за работещите да получат вземанията си за трудови хонорари и компенсации от Фонда за гарантиране на вземанията на служащи и чиновници, като в него се планува увеличение на периода за подаване на заявление за приемането им от Фонда и интервала сред преустановяване на трудовото правно отношение и вписването на решението за разкриване на произвеждане по неплатежоспособност на работодателя, акцентира националният представител през днешния ден.
Целта на препоръчаните промени е увеличение на опцията по-голям брой служащи да получат обезщетение от профилирания фонд „ Гарантирани вземания на служащите и чиновниците “. Предвижда се смяна на периода, в който следва да бъде прекъснато трудовото правно отношение на служащия или служителя, с цел да има право на обезпечено взимане, от 3 на 6 месеца преди датата на регистриране на решението за разкриване на произвеждане по несъстоятелност; удължение на преклузивния период за подаване на заявление за разпределяне на обезпечено взимане от 2 на 3 месеца и въвеждане на опция заявката да се подава от синдик, съобщи Светлана Ангелова.
Тя се спря и на основаването на ново съображение за гарантиране на надеждността на участник в процедура по Закона за публичните поръчки. В плана се предлага също работодатели, които дължат хонорари и компенсации на служащите си, да не могат да вземат участие в процедури по публични поръчки като реализатори и подизпълнители.
Сегашният текст на член 56 от закона регламентира ограничения за доказване на надеждност. С новата точка 4 се вкарва условие, че е платил напълно дължимите трудови хонорари и компенсации, дължими по реда на член 128, член 228, алинея 3 или член 245 от КТ, в това число когато за тези нарушавания има влезнали в действие наказателни разпореждане или насилствени административни ограничения (задължителни за осъществяване наставления по реда на член 404, алинея 1 от КТ).
С предлагането се дава опция участниците в процедури по Закон за обществените поръчки даже и след определяне на нарушаването да го отстранят като изплатят на някогашните и сегашни служащи и чиновници дължимите им се трудови хонорари и компенсации. Такъв участник в процедурата по Закон за обществените поръчки би трябвало да е изплатил цялото дължимо взимане по член 128, 228 или 245 от Кодекса на труда, с цел да може да потвърди своята надеждност, сподели в умозаключение Светлана Ангелова.
Очакванията са до края на месец юли измененията да бъдат прегледани в отрасловата и водеща комисия по труда и обществената политика, както и в другите комисии, а след ваканцията да бъдат приетина второ четене.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР