Русе. Окръжна прокуратура – Русе внесе в съда обвинителен акт

...
Русе. Окръжна прокуратура – Русе внесе в съда обвинителен акт
Коментари Харесай

Окръжна прокуратура – Русе предаде на съд обвиняем за неправомерен достъп до профил за интернет банкиране на друго лице с цел плащане на битови сметки и кредитни задължения

Русе. Окръжна прокуратура – Русе внесе в съда обвинителен акт против М. И. за това, че през интервала 27.03.2018 година – 14.08.2018 година в гр. Русе, в изискванията на продължавано закононарушение на 22 пъти, посредством въвеждане на потребителско име и ключова дума, непозволено осъществил достъп до профила за интернет банкиране на Р. К. в осведомителна система – сървъри на банка, в немаловажни случаи, като действието е осъществено във връзка с информация, представляваща банкова загадка - закононарушение по член 319а, алинея 4 вр. алинея 1 вр. член 26, алинея 1 от Наказателен кодекс. Това оповестиха от Апелативна прокуратура – Велико Търново .
През интервала 27.03.2018 година – 14.08.2018 година в гр. Русе, в изискванията на продължавано закононарушение на 22 пъти непозволено добавил компютърни данни за вид на услугата, снабдител и подобаващ абонатен номер (на ЕНЕРГО –ПРО, на ВиК, на БУЛСАТКОМ, на VIVACREDIT и на TELENOR) и употребявал компютърни данни – регистрационния номер на банкова сметка в профила за интернет банкиране на Р. К. в осведомителна система - сървъри на банка, в немаловажни случаи, като действието е осъществено за имотна полза – заплащане на битови сметки към снабдители на комунални услуги - закононарушението по чл.319б ал.3, вр. ал.1, прочие 1 и прочие 3, вр. член 26, ал.1 от Наказателен кодекс.
Пострадалата жена имала открита картова сметка с интернет банкиране и мобилно банкиране с пасивни права, т.е. имала право да прави информации по сметки и да подрежда заплащания за битови сметки. В началото на 2018 година двама мъже отишли в заложна къща, където работел обвиненият и го попитали дали може да изтегли пари от банкова сметка, като му дали листче с изписани потребителско име и ключова дума за интернет банкирането на потърпевшата. Той влезнал в уеб страницата на банката и заредил профила на потърпевшата като въвел потребителското име и ключова дума, изписани на листа. Установил, че от сметката не можели да се теглят пари и да се трансферират по други сметки, а единствено да се заплащат битови сметки и да се вършат информации за наличност. Така обвиненият запомнил данните и след време почнал от време на време да реализира достъп до профила за интернет банкиране на потърпевшата, като нареждал преводи на дължими от него суми за ток, вода, интернет, телевизия и мобилни услуги. По този метод почнал да заплаща и дължими суми от дядо му към битови клиенти за тока и вода. За да се снабди с парични средства в брой, обвиненият посредством друго лице изтеглил няколко заема, като отговорностите по тях били погасени още веднъж от сметката на потърпевшата.
През август 2018 година потърпевшата открила, че наличността по сметката ѝ била намаляла с към 5000 лв.. След като проследила придвижването на сумите, открила, че имало подредени голям брой заплащания към „ ВиК “, „ Енерго – Про “, „ Вива Кредит “ и „ Теленор “, които не били осъществени от нея и сезирала органите на полицията. В резултат на извършеното следствие и ОИМ авторството на действието било открито.
Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.
* Съгласно чл.31, ал.3 от Конституцията на Република България и член 16 от Наказателно-процесуален кодекс обвиненият се счита за невиновен до определяне на противното с влезнала в действие присъда.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР