Румен Цонев Още по темата Димитър Спасов: Oсновната съставка на

...
Румен Цонев Още по темата Димитър Спасов: Oсновната съставка на
Коментари Харесай

Румен Цонев: Човек и в България може да бъде полезен, успешен и удовлетворен от професията си

Румен Цонев

Още по тематиката
Димитър Спасов: Oсновната съставна част на триумфа на всяка компания е мощният и стимулиран екип

Компаниите, които застават зад самодейността на PwC " Твоите 25 аргументи да избереш България " и тяхната мотивация да го създадат
29 яну 2018
PwC България с огромна акция в поддръжка на българските студенти
от Дневник,18 дек 2017 Румен Цонев е основен изпълнителен шеф на КЦМ 2000 Груп от 2013 година Компанията е бизнес конструкция, построена напълно с български частен капитал. Основните браншове на холдинга са рудодобив и преправка на минерални първични материали, произвеждане на крайни железни артикули, сложен промишлен сервиз, софтуерен инженеринг и търговия.

Какво предизвика Вашата компания и Вас в частност да се включите в плана на PwC - " Твоите 25 аргументи да избереш България "?

Инвестирането в образованието на младежите, тяхното адаптиране и професионално развиване в организационната среда на КЦМ АД е главен съставен елемент от стратегическото ръководство на човешките запаси в КЦМ 2000 Груп. Това още е опция да споделим скъп опит в съответната професионална област, като българска компания с български мениджмънт и с съвсем напълно външна пазарна ориентировка.

Радваме на опцията да си партнираме и споделяме опит с PwC България, като една от водещите консултантски компании в региона на професионалното и кариерно развиване. За да се развива човек, да реализира задачите си и да съумява, той би трябвало да се труди доста, да бъде непрекъснат и твърдоглав. Трябва да има воля, кураж и, не на последно място, шанс. Аз мисля, че всеки собственик на тези качествата, еднообразно добре ще се осъществя сполучливо както тук, по този начин и в чужбина.

Защо смятате, че той е значим?

Проектът е скъп, тъй като промотира благоприятни условия и вероятности пред младите и образовани хора за пълноценна реализация на образеца на българския бизнес. Успешното реализиране и разгласяване на този план може да даде добър образец на повече младежи да се извърнат към бизнес-компаниите в България.

Какви са най-ценните качества, които би трябвало да имат чиновниците във вашата компания?

На първо място предпочитание и воля за развиване и блян към професионално рационализиране. Разбира се, доста значима е способността за съдействие и екипно взаимоотношение, както и умеенето да показват свои позиции и решения, и аргументирано да ги отстояват, като преценяват мнението и на другите.

Какъв смятате, че ще е най-ценният опит, който студентите, които аплайват за стаж, биха могли да натрупат в компанията ви?

Стажантите при нас ще получат опция да натрупат функционален опит в съответната професионална област на ръководство (финанси, контролинг, човешки запаси, технология на цветните метали), а по този начин също и за спецификата на ръководство на произвеждане с непрекъсваем цикъл, каквото е металургията. Ще се срещнат с действителни индустриални процеси, неповторими технологии, а по този начин също с високата угриженост на мениджмънта за природата и хората.

Какви компликации срещате при набирането/задържането на личен състав във вашата промишленост?

Като компликация можем да посочим от ден на ден очертаващия се дефицит на квалифицирани служащи и експерти на трудовия пазар, обвързван с бурното индустриално развиване на района в последните години. Също и особеностите и сложността на металургичното произвеждане от една страна и упованията за високи трудови хонорари за къс трудов интервал от друга.

Приблизително какъв брой от чиновниците Ви са учили/ работили/ живели в чужбина и са избрали да се върнат и да се развиват в България?

Повече от 10 души експерти и ръководители са приключили и/или специализирали в чужбина. Имаме и десетки експерти и ръководители, които постоянно вземат участие в интернационалните препоръки, семинари, симпозиуми и конференции в региона на ръководството и развиването на новите технологии в металургичната промишленост. КЦМ АД взе участие интензивно в над 6 интернационалните, международно приети организации.

Какво липсва на младежите, с цел да остават в България?

Може би самообладание и воля за професионално рационализиране и развиване, вместо блян към бърза длъжностна реализация и високи приходи. Със сигурност оказва въздействие и незадоволителна балансираност и адаптивност на образователните стратегии на образованието към действителните потребности на бизнес-предприятията. Липсата на публично единодушие и среда за реализация в България, също по този начин и незадоволително положителни практики на мениджмънта за мотивация, съответно възнаграждение и кариерна реализация на младежите. Може би на младежите им липсва самообладание и воля за професионално рационализиране и развиване, вместо блян към бърза длъжностна реализация и високи приходи. Със сигурност оказва въздействие и незадоволителна балансираност и адаптивност на образователните стратегии на образованието към действителните потребности на бизнес-предприятията.

Как смятате, че те могат да бъдат подтиквани да се развиват тук? Как вашата компания работи в тази посока?

Според мен доста значимо е непрестанно и рационално вложение в нови управнически и индустриални технологии. Важно е основаването на условия и среда на просветително, професионално и кариерно развиване – магистратури, участия в планове и стратегии, ротация на разнообразни позиции за хоризонтално израстване и развиване на знанията и уменията, които ние вършим в границите на сдруженията от Групата.

Това, което вършим ние в тази посока е приемане и поредно осъществяване на лична Програма за обезпечаване потребностите на сдруженията от Групата с дипломиран личен състав в региона на цветната металургия, ремонта и поддръжката. Също по този начин реализираме взаимни действия за подготовка и образование на бакалаври и магистри по силата на Рамков контракт с ХТМУ посредством Българската асоциация на металургичната промишленост. Прилагаме система за възнаграждение, насочена към самостоятелния принос и екипните резултати. Подобряваме изискванията на труд в работната среда. Ползваме обществени придобивки и осигуряваме благоприятни условия за интензивно присъединяване в спортни, културни и други прояви и събития свързани със обществената отговорност на компанията към обществото.

Бихте ли посъветвали децата си да останат и да се развиват тук?

За да се развива човек, да реализира задачите си и да съумява, той би трябвало да се труди доста, да бъде непрекъснат и твърдоглав. Трябва да има воля, кураж и, не на последно място, шанс. Аз мисля, че всеки собственик на тези качествата, еднообразно добре ще се осъществя сполучливо както тук, по този начин и в чужбина.

КЦМ 2000 Груп, в частност КЦМ АД е емблематичен образец за последователност на редица генерации от Пловдивския район и нашата политика е да поддържаме и подтикваме тази традиция изобщо.

Кои са Вашите аргументи Вие да сте останали и да се развивате в България?

Основната причина е моето вътрешно схващане и увереност, че човек и в България може да бъде потребен, сполучлив и задоволен от специалността си.

За акцията

PwC България, водеща консултантска компания и шеф с над 168-годишна история, започва акцията " Твоите 25 аргументи да избереш България " в поддръжка на младите и амбициозни студенти. По мотив 25 години от основаването си PwC България дружно с водещи компании сътрудници ще поддържа 25 български студенти със стипендии по 6000 лева, стажове в влиятелни компании и менторство. В състезанието могат да вземат участие български студенти от 18 до 24 година, учащи се у нас или в чужбина. Победителите ще бъдат определени от без значение жури.

За да аплайват, студентите би трябвало да изпратят есе на тематика " Моите 25 аргументи да избера България " до 10 февруари 2018 година на www.pwc.bg/25reasons.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР