Румен Радев започва мандата си с традиционно високо доверие от

...
Румен Радев започва мандата си с традиционно високо доверие от
Коментари Харесай

„Галъп”: Правителството и Радев започват мандатите си с високо доверие

Румен Радев стартира мандата си с обичайно високо доверие от 58,5% и с съмнение от 32,1% и остава най-харесваната фигура в политическия живот у нас – с най-голям позитивен рейтинг.

Доверието в държавното управление се покачва до 44,9% и е по-високо от недоверието (39%) – това се случва за пръв път от началото на първия мандат „ Борисов “ през 2009 година насам и демонстрира акумулиране на вяра за завършек на политическата рецесия. Данните са от представителното за пълнолетното население на страната изследване от самостоятелната ежемесечна изследователска стратегия на „ Галъп интернешънъл болкан “, „ лице в лице “. Проведено е измежду 805 пълнолетни българи сред 6-ти и 14-ти януари.

Високи обаче са икономическите страхове – 86,4% чакат растеж на цените, откакто години наред този индикатор се движеше под 70%, а за последно беше доближил 90% в края на първия мандат „ Борисов “ и последвалите митинги във връзка високи цени. Има законосъобразен за начало на мандат растеж и в доверието в Народното събрание и то доближава 31,9%, при спадащо съмнение (56,9%). Позицията на обществото ни във връзка с Северна Македония се втвърдява и през януари 15,3% не желаят Северна Македония да почне договаряния при никакви условия, 60,8% – единствено в случай че извърши контракта си с България, а 7,6% не слагат условия. В края на 2020 година, доста по-сериозен беше делът на колебаещите се – който в този момент се прелива към сдържаната във връзка с Скопие, а не към въодушевената, алтернатива.

Останалите фигури с позитивен рейтинг в последните месеци са Кирил Петков, с растящо доверие, типично за нововстъпващ министър председател и ново лице в политиката, Стефан Янев, Асен Василев (също с възходящо доверие) и Илияна Йотова. В идните месеци, с повишаване на известността на новите лица и с края на инерцията на публичното мнение към изборите, картината на персоналното доверие на другите фигури ще добие приключен тип и ще си коства да се прегледа в елементи.

През последните години доверието в държавното управление се резервира на трайни равнища от към 30%. По-сериозен спад имаше в последните месеци на кабинета „ Борисов 3 “, последван от повишаване на позитивните оценки за държавното управление по времето на двата служебни кабината на Стефан Янев.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР