Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство

...
Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство
Коментари Харесай

Радев връчи мандата на ИТН: Кой е Пламен Николов?

Румен Радев връчи първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление на Пламен Николов - номинацията за министър председател на Има Такъв Народ. До седмица държавното управление би трябвало да бъде гласувано, в противоположен случай на ход са ГЕРБ.

Президентът Румен Радев връчи първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление на " ИТН ". Пламен Николов, който е номинацията на Има Такъв Народ за министър председател, получи мандата от името на партията. Срокът за съставяне на държавно управление е седем дни.

Кой е Пламен Николов?

Пламен Николов е лекар по философия на правото, политиката и стопанската система. Завършил е в Софийския университет и е специализирал в Австрия.

Николов е ново име за политиката. В уеб страницата на Има Такъв Народ четем, че той има над 15 години опит в бизнес развиването и ръководството на планове. Николов е роден през 1977 година в Горна Оряховица. Говори британски, немски и съветски език.

" Имаме пет целта, с които би трябвало да се оправим ", съобщи Николов в първия си диалог с публицисти след приемането на мандата. Като цели той уточни Плана за възобновяване и резистентност, оправянето с Ковид рецесията, преизчисляване на пенсиите, смяна на изборната системата и правосъдна промяна. " Можаритарният избор остава на дневен ред ", сподели още Николов.

Смениха ли Има Такъв Народ номинацията за министър председател в последния миг?

По-рано денем се появи информация, че претендентът за министър председател на Има Такъв Народ ще е юристът Пламен Илиев. Илиев е основен помощник по Конституционно право в Юридическия факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски ", където е получил магистърската си степен по право. След това е специализирал във Англия и Ню Йорк.

Кантората на Петър Илиев е била съветник на парламентарната група на Българска социалистическа партия в 44-ото Народно заседание. Илиев е бил и юрист на сегашния народен представител от Българска социалистическа партия Иван Иванов. Според медийни изявления той е шурей на Пламен Червеняков - някогашен член на управлението на Българска социалистическа партия Пловдив и сегашен отговорник по организационните въпроси в Националния съвет на Българска социалистическа партия. След връчването на мандата, Николай Хаджигенов от " Изправи се БГ! Ние идваме! " разяснява пред bTV, че при среща с " ИТН " те са декларирали, че няма да поддържат кандидатурата на Илиев.

Във Facebook Борислав Сандов от " Демократична България " написа: " Барбадос е офшорна зона, включена дълги години в " черния лист " на Европейски Съюз. Адвокатска адвокатска фирма с двама адвокати и един куп счетоводители ясно демонстрира с какво се занимава тази адвокатска фирма. Години наред се боря с офшорките и изрично не бих подкрепил офшоркаджия за Премиер. Нека е ясно занапред ". Петър Илиев е почетен консул на Барбадос в България.

Ще има ли държавно управление?

Предстои в идващите дни " ИТН " да предложи състав на Министерския съвет и да продължи договарянията с останалите политически сили в търсене на поддръжка за него. Правителството би трябвало да бъде подкрепено от нормално болшинство, това значи 50% + 1 от присъстващите. Това теоретично дава опцията, в случай че по време на гласоподаване се записват 121 депутати, т.е. има кворум, кабинетът да бъде признат и единствено с гласовете на депутатите на Има Такъв Народ, които са 65. За устойчиво болшинство обаче са нужни най-малко 121 депутати.

За задачата от партията на Слави Трифонов водят договаряния с Българска социалистическа партия, “Демократична България” и “Изправи се БГ! Ние идваме!”. Среща се организира и с управлението на Движение за права и свободи. В последните дни напрежението сред Има Такъв Народ и заявените от тях като евентуални сътрудници " Демократична България " и " Изправи се БГ! Ние идваме! " ескалира, откакто от партиите на Христо Иванов и Мая Манолова желаеха гаранции, че ГЕРБ и Движение за права и свободи ще бъдат изолирани от бъдещата власт. Иванов и Манолова също по този начин разкритикуваха пазенето в загадка на състава на кабинета, който Има Такъв Народ ще предложи. От партията на Трифонов от своя страна упрекнаха двете останали партии, че тласкат страната към избори и нападнаха служебните министри Асен Василев и Кирил Петков, които бяха посочени и от Демократична България, и от ИСБНИ като подобаващи за един предстоящ кабинет. Остри рецензии към Василев и Петков насочиха и от Движение за права и свободи.

Дали ще бъде реализирано съглашение за поддръжка на кабинет на Има Такъв Народ и кои партии ще застанат зад него, следва да стане ясно в идващите дни. Ако това не се случи, идващият изследователски мандат за сформиране на държавно управление ще бъде връчен на ГЕРБ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР