Румен Радев Снимка: БТАСлучаят с Християн Пендиков е израз на

...
Румен Радев Снимка: БТАСлучаят с Християн Пендиков е израз на
Коментари Харесай

Радев: Случаят с Пендиков е израз на десетилетна политика на насаждане на омраза към българите

Румен Радев Снимка: Българска телеграфна агенция
Случаят с Християн Пендиков е израз на десетилетна политика на втълпяване на ненавист към българите в Република Северна Македония и всичко българско. Затова е значимо този път управляващите в Република Северна Македония ясно да заявят, че това е закононарушение от ненавист – не е битов скандал, не е престъпен случай. Това съобщи президентът Румен Радев в Перник.

По думите му неиздирените и ненаказани доста случаи на систематичен тормоз на хората с българско съзнание водят до такива случаи на физическо принуждение и ескалация.

Радев заяви, че в понеделник за Република Северна Македония ще заминат министърът на вътрешните работи, ръководителят на ДАНС и посланикът на България. „ Те ще изискат от македонските управляващи ясно да заявят какви ограничения подхващат, с цел да се почувстват македонските българи предпазени, да се усещат свободни, както би трябвало да бъде в една европейска страна. Ние по този критерии ще съдим, само че с цел да се стигне до такава степен, би трябвало доста работа от страна на македонското държавно управление и македонските институции, за която неведнъж съм призовавал – като стартираме от промяната на учебниците, от медиите, от цялото отношението на институциите към ситуацията на македонските българи, от тяхното регистриране в Конституцията “, добави Румен Радев. Според него Европейският съюз би трябвало да одобри, че това не е двустранен проблем, не е въпрос единствено за история и език, а въпрос и за човешки права.

„ Ние чакаме час по-скоро македонските българи да бъдат вписани в Конституцията на нашата съседка “, сподели президентът.

„ Оттук нататък е извънредно значимо да имаме консолидация на нашите старания, да може тези партии и водачи, които призоваваха незабавно за повдигане на ветото, които се опитваха даже да заличат от публичното схващане тежкото състояние на македонските българи – всички да се обединим, тъй че да употребяват всички механизми в двустранната дипломация, тъй че да се реши един път вечно този проблем “, прикани Румен Радев.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР