Румен Радев призова правителството спешно да разгледа проблема с производството

...
Румен Радев призова правителството спешно да разгледа проблема с производството
Коментари Харесай

Радев като ехо на Борисов - поиска намаляване на ДДС за хляба

Румен Радев прикани държавното управление незабавно да прегледа казуса с производството на самун у нас и да разиска понижаване на ставката на Данък добавена стойност от 20 на 9 % за хлебните произведения. Президентът направи това по време на посещаване в Добрич, където се срещна с представители на сектора.

" Диференцирана ставка от 9 % единствено за хляба е стратегическо решение, то може да докара до изсветляване на производството и до ефикасна битка със сивата стопанска система. Може да се намерения за разширение на мярката 60 на 40, тъй че предприятия като този хлебозавод също да могат да се възползват от нея ", изясни президентът.

По думите му от цената на хляба зависи по какъв начин се оправяме с икономическата и енергийната рецесия.
" Не е прелестно да се чуе от управлението на този цех, че бъдещето му зависи от заеми. С държавното управление имаме една цел и аз го приканвам незабавно да прегледа казуса с производството на самун. Трябва да се вземат неотложни ограничения ", сподели още Румен Радев.

Според него дебатът и решенията за диференцирани ставки на Данък добавена стойност изостават.
" Когато приказваме за диференцирана ставка, би трябвало да сме наясно, че това не би трябвало да се прави по групи артикули, а по стратегически браншове. Защото земеделието, отглеждането на животни, хлебопроизводството, месопроизводството са стратегически браншове. И тук би трябвало да се концентрира вниманието на държавното управление ", уточни президентът.

И добави, че е необходим повсеместен спор за промяна на данъчната система, тъй че тази данъчна система да обезпечи стопански растеж и условия за понижаване на неравенствата в България.

Във връзка с производството на самун президентът уточни още, че е сериозно значимо държавното управление да откри добър разговор с огромните търговски вериги и да има отбрана на българския производител.
" Защото сега този период от 45 дни да се чака, с цел да се заплати на тези хора, а в това време те да заплащат предплатено за енергоносители, ги слага в невъзможна обстановка. Трябва да търсим решения ", изясни Радев.

Намаляването на Данък добавена стойност по никакъв метод няма да понижи цената на хляба. Това го видяхме към този момент в бранша на ресторантьорството. Коментарът пристигна от финансовия министър Асен Василев, малко след апела на президента. Пред публицисти в Народното събрание той изясни: " Имаме съдружно съглашение и там не се плануват диференцирани Данък добавена стойност ставки, с изключение на тези които съществуват и бяха въведени по време на пандемията ".

А във връзка новата порция рецензии към държавното управление финансовият министър уточни: " Диалогът е доста цивилизован и няма нищо неприятно в рецензиите ".

Източник: Дир.бг
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР