Румен Гълъбинов, специално за Breaking.bgРумен ГълъбиновБългария все още не може

...
Румен Гълъбинов, специално за Breaking.bgРумен ГълъбиновБългария все още не може
Коментари Харесай

Експертът Румен Гълъбинов: Може да финишираме 2022 г. с около 22% инфлация


Румен Гълъбинов, особено за Breaking.bg
Румен Гълъбинов
България към момента не може да получи първите пари от Плана за възобновяване, инфлацията си пораства, покупателната дарба понижава, а рискът от стагфлация се усилва.

Инфлацията на годишна база към края на май е 15,6% и, в случай че върви със същата динамичност до края на годината, а това значи с към 1-1,2% месечно нарастване, бихме могли да чакаме да се прибавят още 6-6,5%, тъй че да финишираме 2022 година с към 22% инфлация.

Към края на годината фючърсите за петрола Брент ще доближат равнище от 150 $ за барел, в този момент са към 120 $.

Това значи с още 25% да отиде нагоре интернационалният пазар на петрола.

За газа прогнозите са за най-малко 15% нарастване до края на годината и то най-много на база на доставките на полутечен газ.

Освен енергоносителите, източник за повишаване на инфлацията са цените на храните и на суровините. За храните към този момент има недостиг, който се обрисува по линия на войната, защото има блокирани благоприятни условия за експорт на зърно от воюващите страни. Има проблеми с износа на зърно от Украйна, а в това време и Русия, според и от пакета наказания, би могла да понесе негативи по линия на това, че не може свободно да изнася зърно. Суровините също нарастват и най-много суровините, свързани с новите промишлености като цветни метали, редки метали, които влизат в съставените елементи на микроелектрониката, чиповете, на всичките устройства, свързани с електрическите автомобили.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР