Румен Гълъбинов Гълъбинов е български икономист и финансист. През 2002

...
Румен Гълъбинов Гълъбинов е български икономист и финансист. През 2002
Коментари Харесай

Румен Гълъбинов пред Lupa.bg: Инвестицията в биткойн е хазарт, а златото не е ясно накъде ще тръгне

Румен Гълъбинов Гълъбинов е български икономист и финансист. През 2002 година става първият ръководител на Агенцията по осигурителен контрол, а през 2003 година – заместник-председател на новоучредената Комисия по финансов контрол. Пред Lupa.bg той приказва за инфлацията, в какво е добре да се влага и обещанията на страната, които няма да се случат за момента.

- Г-н Гълъбинов, инфлацията към този момент се усеща осезаемо от хората, какви са прогнозите за идните месеци?

- В пазарна стопанска система, която се ръководи от търсенето и предлагането, се чака дефицитът на избрани артикули и услуги да бъде отразен в нарастване на цените им. Когато обособените нараствания на цените се сумират среднопретеглено за даден интервал от време, се получава инфлацията, която в този момент е на равнища невиждани от доста години. Основен източник на високата инфлация са цените на силата, които нарастнаха през 2021г. със приблизително годишен ритъм от над 30%. Високите цени на силата могат да бъдат стопански и политически проблем, тъй като всеки всекидневно се сблъсква с тях.

Очакванията за инфлация през 2022г. остават за релативно високи равнища, защото към момента нямаме задоволително учредения да имаме вяра, че цените скоро ще паднат. Голяма част от днешната инфлация произтича от световни проблеми и за България е „ вносна “ заради по-високите цени, на които се внасят разнообразни артикули в страната ни. Повечето от нарастванията на цените отразяват пазарното балансиране на търсенето и предлагането, като пандемията разкри неналичието на икономическа резистентност във времето.

За страдание през последните две години нашата стопанска система не можа да се приспособява добре от изключване към рестартиране.

Преди не сме минавали през нещо сходно и не можем да сме сигурни по какъв начин тъкмо ще се развият нещата и за в бъдеще. Трудно може да се гадае какво ще се случи, само че данните демонстрират, че няма причина да се реагира преждевременно, тъй като стопанската система ни минава през невиждан преход, който в последна сметка може да бъде потребен.

- В какво бихте посъветвали да влагат хората сега?

- В момента биткойнът се употребява най-вече за спекулативни цели - да се купи на ниска цена и да се продаде скъпо, а не за разплащания, неговата цена е много променлива и има интервали на мощен напредък, които се следват от такива с внезапен спад. В този случай инвестицията ще е по-скоро хазарт, при който се разчита главно на случайността и шанса. Сега златото и среброто са към този момент на високи цени, като не е ясно накъде ще тръгнат. Ако инфлацията продължи да се усилва, тогава те имат капацитет и за още напредък.

- А в парцели?

- В момента доходността от наеми е приблизително сред 4,5 и 5% годишно при жилищните парцели в София, която може да се усили още, в случай че инфлацията продължи да пораства. Все още не а ясно дали банките ще продължат да кредитират закупуването на жилища при същите условия и темпове. Към сегашния миг покупката на капиталов парцел за дълготрайно отдаване чартърен е рисково начинание.

Важно е да се регистрира ролята на инфлацията в вложението и въобще в ръководството.

Инфлацията е обезценяване на парите в следствие от повишаването на стоките и услугите. Още по-просто – цените порастват и с парите, които изкарваме през днешния ден можем да си купим по-малко неща в сравнение с през вчерашния ден. Традиционно българите избират да влагат в недвижими парцели и делът на притежателите на жилища в страната ни е близо 85%.

- Имаше много обещания от страна на страната за облекчение на потребителите, съблюдават ли се?

- Не бих споделил. ДДС-то за силата, храните и медикаментите няма да се диференцира. Прагът за регистрация по Данък добавена стойност не го подвигнаха на 100-150 хил.лв. Няма да има и необлагаем най-малко при облагането с налог общ приход. И фамилното подоходно облагане не се случи още веднъж. Щяха и ускорена обезценка на 100% за първата година да ползват. Децентрализацията на общинските доходи също не стартира. Опростяването на лицензите за превозвачите и други стопански действия, което да ги направи рентабилни също се отсрочва. Може да се напише лист с пропуснати благоприятни условия и неизпълнени обещания за развиването на стопанската система през този бюджет и отлагането на всевъзможни други промени.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР