Румънското правителство промени днес схемата си за енергийно подпомагане на

...
Румънското правителство промени днес схемата си за енергийно подпомагане на
Коментари Харесай

Румънското правителство частично регулира пазара на електроенергия и газ до 2025 г.

Румънското държавно управление промени през днешния ден схемата си за енергийно подкрепяне на семействата, дребните предприятия и индустрията, като отчасти контролира своя енергиен пазар до март 2025 година, с цел да се подсигурява сигурността на доставките, съобщи Българска телеграфна агенция като се базира на Ройтерс и Аджерпрес.

През ноември предходната година Румъния наложи пределни цени за газ и електрическа енергия до несъмнено равнище на ползване и компенсираше доставчиците с разликата. През миналата една година държавното управление внася промени в схемата няколко пъти, като понижи равнищата на ползване, подлежащи на отплата, удължи схемата и наложи налози върху изключителните облаги на фирмите разследване на увеличените им доходи поради увеличените цени.

През септември енергийните компании предизвестиха, че последните промени рискуват да блокират пазара на електрическа енергия и газ. За да подсигурява доставките, държавното управление вкара през днешния ден посредством ексклузивен декрет централизиран механизъм за пазаруване на сила, като накара производителите на електрическа енергия да продават наличните си количества на контролирана цена от 450 леи за мегаватчас от януари 2023 година

" Този декрет подсигурява, че можем да защитим популацията и да подсигуряваме конкурентоспособността на румънските артикули ", съобщи министър председателят Николае Чука. Новите капиталови планове в региона на енергетиката ще бъдат освободени от присъединяване в механизма, посочи министърът на енергетиката Вирджил Попеску.

" За 2023 година изчисляваме, че към една трета от енергийния пазар ще бъде в тази скица. Говорим за цена при покупка, която ще ни разреши да запазим сегашните (компенсирани) цени ", сподели министърът на енергетиката, представен от Ройтерс.

Неспазването на условията ще докара до санкции в размер до 5 % от годишния оборот, се показва в постановлението. С него се вкарва и пределна цена от 1,3 леи на киловатчас за огромните промишлени консуматори.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР