Румънският президент Клаус Йоханис заяви, че в дванадесетият час преди

...
Румънският президент Клаус Йоханис заяви, че в дванадесетият час преди
Коментари Харесай

В 12 без 5 сме абсолютно неподготвени за председателството, обяви румънският президент

Румънският президент Клаус Йоханис съобщи, че " в дванадесетият час " преди европредседателството страната му не е готова да го поеме и прикани кабинета да подаде оставка. " Няма късмет за положително държавно управление... или за вярно присъединяване в европейските каузи ", убеден е президентът.

Северната ни съседка приема ротационното председателство на Съвета на Европейски Съюз от Австрия на 1 януари 2019 година

По думите на Йоханис преди основната дата обстановката е " излязла от релсите " и има политическа нужда от ново държавно управление.

В началото на януари на премиерския пост в Румъния застана Виорика Дънчила, само че съгласно наблюдаващи властта в действителност е в ръцете на ръководителя на социалдемократите Ливиу Драгня. Той обаче не може да заема поста министър-председател, тъй като е обвинен.

Кризата се ускори и от оставката на министъра по европейските въпроси Виктор Негреску, който отговаряше за подготовката за председателството. Миналата седмица той ненадейно се отдръпна от поста. Според румънски медии оставката на 33-годишния Негреску идва поради недоволството на ръководещите, че не е съумял да смекчи гнева на Брюксел за протичащото се в страната. Очаква се Екологичен потенциал да одобри резолюция, в която да изкаже терзанията си за върховенството на закона в Румъния, откакто в последните месеци бяха признати няколко закона, застрашаващи независимостта на магистратите и битката с корупцията.

" Правителството мина няколко червени линии ", разяснява водачът на ЕНП Манфред Вебер.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР