Румънският премиер Виорика Дънчила каза, че ще се откаже от

...
Румънският премиер Виорика Дънчила каза, че ще се откаже от
Коментари Харесай

Румънският премиер обеща да се откаже от спорната съдебна реформа

Румънският министър председател Виорика Дънчила сподели, че ще се откаже от противоречивите правосъдни промени, давайки знак за смяна в посоката на нейната партия, откакто дългогодишният й водач бе вкаран в пандиза предходната седмица, съобщи " Политико ".

При ръководството на Ливиу Драгня, де факто водач на Румъния, социалдемократите на Дънчила се насочиха към редица правосъдни промени, посрещнати с улични митинги и остри рецензии от Европейската комисия, както и от посолства на западни страни в Букурещ.

Партията загуби изборите за Европейски парламент през май, а болшинството румънци гласоподаваха на референдум с доброволен темперамент против това държавното управление да може да трансформира правосъдни закони с изключителни постановления, както и против прошка или опрощение при свързани с корупция закононарушения.

В деня след изборите и референдума Драгня бе наказан на три години и половина затвор за подстрекателство към корист със служебно състояние. Дънчила, в миналото считана за близка до него, краткотрайно оглави партията.

Пред " Политико " тя сподели, че има намерение да я насочи по нов път. " Този въпрос навреди доста на партията и поляризира обществото ", съобщи министър председателят в телефонно изявление за изданието. " Искам Социалдемократическата партия да стане партия на салдото, и от в този момент нататък правосъдният въпрос не е в дневния ред на държавното управление. Ще се фокусираме върху области от интерес, които са приоритет за хората, като опазване на здравето, обучение и инфраструктура ".

Социалдемократите до момента упорстваха, да вземем за пример, за изключително разпореждане за наказателния кодекс, с което се очакваше да се понижи отминалостта за редица закононарушения. Според критици задачата на промяната бе Драгня да се облагодетелства.

 Ливиу Драгня
© Reuters

Ливиу Драгня

По думите на Дънчила, въпреки да би трябвало да има спор за румънската правосъдна система, социалдемократите може би са отвели полемиката прекомерно надалеч. " Мисля, че политиците не би трябвало да се намесват в правосъдната система ", акцентира тя.

Премиерът към този момент предприе стъпки за изчистването на партията от част от въздействието на Драгня. За седмицата, откогато стана водач, Дънчила уволни двама свои високопоставени съветници, близки до Драгня. На среща на партийното управление ден откакто Драгня бе вкаран в пандиза, бяха отстранения някои от правилните му хора, като генералния секретар на партията.

Премиерът също така пробва да поправи влошените връзки с Брюксел, за където отпътува на двудневно посещаване в понеделник. Предстоят й срещи със зам.-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс, който изпрати писмо през май, заплашвайки с дейности Румъния, в това число и със прекъсване на правото й на глас в Съвета поради измененията в правосъдната система.

Дънчила ще се срещне и с водача на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, откакто през април ПЕС замрази връзките си с румънската партия поради опасения за върховенството на закона. Тя изрази убеденост, че ще може да възвърне вредите, нанесени и поради неналичието на разговор и неучастието на Драгня в доста срещи на ПЕС в Брюксел.

Дънчила желае депутатите от партията да могат да вземат решение сами по какъв начин да гласоподават по редица въпроси съгласно ползите на техните изборни региони, а не по заповед от партийния водач. Очаква се партията публично да избере нов водач през лятото. Дънчила към момента не е решила дали ще се кандидатира.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР