Румънският новинарски сайт Хотнюз публикува серия от репортажи, в които

...
Румънският новинарски сайт Хотнюз публикува серия от репортажи, в които
Коментари Харесай

Журналистическо разследване разкри фабрика за румънско гражданство

Румънският новинарски уебсайт Хотнюз разгласява серия от репортажи, в които разкрива схеми за придобиване на румънско поданство от лица от някогашния Съветски съюз, които не са от румънски генезис, възползвайки се от малка врата в закона. Това става благодарение на профилирани компании, които против няколко хиляди евро се заемат със задачата да " измислят " родословие, което да потвърди, че въпросното лице има предшественици от Бесарабия, Северна Буковина и други региони, принадлежали в миналото на Румъния и анексирани от Съюз на съветските социалистически републики по времето на Сталин, съобщи Българска телеграфна агенция.

Как да " преместиш " баба си от Киев в Чернивци

Според изданието поданици на Украйна, Русия, Молдова и даже Беларус могат да се възползват от румънски закон, с цел да получат поданство, което на процедура им отваря вратите към целия Европейски съюз. Тези, които изберат този способ, би трябвало единствено да си " изнамерят " някакви предшественици, които са живеели в териториите, които Русия е лишила от Румъния.
Замислен като форма на " историческа репарация " за румънците, които са били откъснати от родината срещу волята си, през днешния ден той е употребен като директен път за приемане на европейски паспорт от хора, които нямат никаква връзка с Румъния, отбелязва Хотнюз, чиято публикация е оповестена също от телевизия Диджи 24, както и от разнообразни молдовски медии.

Под заглавие " Операцията " Как да преместим една баба от Киев в Чернивци " - деликатният проблем с " възобновяване " на румънско поданство с подправени документи по оста Украйна-Румъния ", електронното издание споделя за украинката Олеся, която живее в Чернивци (в региона Буковина, Югозападна Украйна, която в миналото е била част от Румъния), само че фамилията й произлиза от Киев. Тя взема решение да получи румънско поданство точно по метода, за който е чула, че е най-лесен и е употребен от доста хора в Украйна, Русия, Молдова и даже Беларус.

Олеся желае да " стане още веднъж " румънски жител, т.е. да се възползва от наредбите на член 11 от Закона за приемане на румънско поданство, отнасящ се за лицата, които са родени (или са техни наследници до трета степен) в териториите, които са били румънски до 1940 година Процедурата е доста по-проста, в сравнение с при общоприетия метод за придобиване на румънско поданство, и не изисква задълбочено познаване на езика нито фактически пренасяне в Румъния, споделя Хотнюз.

Данни, предоставени на уеб страницата от Националната работа за поданство, демонстрират, че през последните три години румънското си поданство са възстановили 125 961 души.
" Подходящо " родословие против 3500 евро
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР