Румънски зърнопроизводители от североизточната част на страната заплашват да блокират

...
Румънски зърнопроизводители от североизточната част на страната заплашват да блокират
Коментари Харесай

Продължава протестът на зърнопроизводителите в Румъния

Румънски зърнопроизводители от североизточната част на страната заплашват да блокират митническия пункт “Сирет ” в окръг Сучава поради вноса от Украйна. Недоволните земеделци настояват, че поради нелоялната конкуренция на прилежащата страна и неналичието на реакция от Европейския съюз, са принудени да продават личните си зърнени ресурси на доста по-ниски цени от предстоящите.

„ Трябва да разберем, че тези хора не продават стоките, те обезверено се пробват да се отърват от тях непременно. Те в този момент продават на загуба. Европа не реши казуса си с това законодателство, постави парите в джобовете на търговците и мултинационалните компании ", разяснява Тибериу Стан, представен от Диджи24.

„ Преди да стартираме преноса, имахме оферта за пшеница или царевица сред 1,4 и 1,6 леи на кг. По това време пазарът понижа по подобен метод, че в този момент имаме по-малко от 200 евро на звук, което е сред 0,95 и 1,1 леи на кг ", споделя фермерът Йон Нотингар.

Над 2000 камиона със зърно чакат на пристанището в Констанца, като тези от Украйна са с преимущество - различен проблем за румънските фермери, чиито доставки за експорт се бавят.

" Ще се окажем в обстановка, в която би трябвало да помолим купувачите и превозвачите да ни изпратят камиони, с цел да можем да доставим стоките. Така или другояче това ще тласне цената още по-ниско ", счита фермерът Кристиан Стойка.

Колегата му Габриел Станчиу се притеснява от банкрут. По думите му за фермери с равнище на междинна или висока капитализация банкрутът ще пристигна през 2024 година

Според статистика, оповестена от държавното управление в Киев, предходната година в Румъния е влезнало украинско зърно на стойност 1,24 милиарда $

Заради създалата се обстановка преди броени дни държавните и държавните ръководители на Румъния, България, Полша, Словакия и Унгария желаеха от Европейския съюз повече пари, с цел да компенсират фермерите, наранени от всеобщия импорт на селскостопански артикули от Украйна. Те изпратиха взаимно писмо до ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен с гледище да преразгледа ограниченията за противопоставяне на отрицателните резултати от нараствания импорт на селскостопански артикули от Украйна, предава Българска телеграфна агенция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР