Румънската космическа фирма ARCA отрече твърденията, че разбиването на “Скиапарели

...
Румънската космическа фирма ARCA отрече твърденията, че разбиването на “Скиапарели
Коментари Харесай

Румънската компания ARCA отвръща на удара – отрича обвиненията за неуспешното меко кацане на Скиапарели

Румънската галактическа компания ARCA отхвърли изказванията, че разбиването на “Скиапарели ” в повърхността на Марс е по нейна виновност и оповести, че ще предприеме съответните дейности против Енрико Фламини, началник на научния екип на Италианската галактическа организация. Нещо повече – представителите на ARCA настояват, че в действителност може италианците да са отговорни за аномалията, оповестява румънският вестник Romania Insider.

Напомням на читателите, че преди броени дни Италианската галактическа организация в лицето на Фламини упрекна румънската компания (справка – по-предишна вест на страниците на КОСМОС БГ). ARCA е релативно млада компания, учредена от 39-годишния бизнесмен и богослов Думитру Попеску. Според Фламини Европейската галактическа организация (ЕКА) е поверила на ARCA контракта да организира теста на “Скиапарели ” в атмосферата. Но заради зародили проблеми румънската компания не е съумяла да извърши уговорките си.

Съгласно Попеску някои от тестванията по този начин или другояче е нямало по какъв начин да бъдат извършени, тъй като тестовият район е ситуиран в покрай Крим – гореща геополитическа точка, заради която Западът и Русия са в спор.

ARCA е разгласила публично известие, в което се акцентира, че нейната отговорност е била само във връзка с тестванията на парашута на “Скиапарели ”. Парашутът обаче е работил обикновено. Проблемният съставен елемент е бил жироскопът и румънската компания твърди, че за неговите проби е виновна италианска компания.

Напомням на читателите, че макар несполуките на “Скиапарели ”, спускаемият модул е изпратил доста значима научна информация за структурата на атмосферата. Данни от два научни принадлежности – AMELIA и COMARS+ са били изпратени сполучливо преди модулът да се разбие, тъй че основна част от науката е избавена.

Освен това орбиталният отсек “ЕкзоМарс-2016 ”- “Трейс Газ Орбитър ” е изцяло сполучлив. Автоматичната станция обикаля към Марс и тази седмица стартира да организира първите си научни наблюдения.

На илюстрацията: спускаемият уред “Скиапарели ” възпламенява ракетните си мотори. Според разбор на получените данни моторите са работили по-кратко от предстоящото, което е довело до твърдо кацане. Credit: ESA

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР