Румъния ще ускори подготовката на фериботната линия между Русе и

...
Румъния ще ускори подготовката на фериботната линия между Русе и
Коментари Харесай

Румъния ускорява подготовката на фериботната линия Русе – Гюргево

Румъния ще форсира подготовката на фериботната линия сред Русе и Гюргево. Такъв ангажимент е поела северната ни съседка при днешното посещаване на министър-председателя акад. Николай Денков в Букурещ, оповестяват от Правителствената осведомителна работа.

Възстановяването на транспортната връзка по река Дунав ще разреши интензивният трафик сред двете страни да бъде омекотен.

Българският министър председател и румънският му сътрудник Йон-Марчел Чолаку са постигнали единодушие фериботът да проработи в най-скоро време, само че не са прецизирали съответни периоди.

България към този момент е изпълнила всички подготвителни действия за реализацията на плана. При северните ни съседи предстоят още някои довършителни работи.

Изграждането на втори мост сред Русе и Гюргево е различен значим приоритет на двете страни.

„ За първи път от много време Румъния има ясна и безапелационна позиция, че желае в къси периоди да се работи по моста “, уточни акад. Денков.

Има разнообразни благоприятни условия за финансиране на този план. България и Румъния ще приготвят общ план, с който ще аплайват по взаимната стратегия на Европейски Съюз и НАТО за военна подвижност. „ Мостът е част и от логистичното направление за защита на източния фланг на НАТО.

Затова имаме всички учредения дружно да ускорим процеса на обмисляне, планиране и подготовка на този мост във допустимо най-кратки периоди “, изясни българският министър председател.

Ще се търсят и други източници на средства - през планове, финансирани от Европейската комисия, посредством публично-частно партньорство, както и от Европейската банка за възобновяване и развиване, която демонстрира интерес.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР