Румъния регистрира днес два нови случая на остро чернодробно заболяване

...
Румъния регистрира днес два нови случая на остро чернодробно заболяване
Коментари Харесай

Румъния регистрира два нови случая на остро чернодробно заболяване при деца

Румъния записва през днешния ден два нови случая на остро чернодробно заболяване при деца с неразбираем извършител

Дете, разболяло се в страната предходната седмица, е в устойчиво положение, само че се нуждае от трансплантация, съобщи

От мистериозната болест са наранени съвсем 200 деца в най-малко 12 страни, най-вече в Европа, само че и в Израел и Съединените щати. Повече от половината случаи са във Англия. Световната здравна организация следи обстановката от близко.

Общо трите деца с необяснимо чернодробно заболяване в Румъния са измежду над 190 случая по света, привлекли вниманието на здравните експерти. 140 от пациентните са в Европа. Всички болни са на възраст от 1 месец до 16 години, към 20 се нуждаят от чернодробна трансплантация. Засега експертите не откриват връзка сред засегнатите деца или със скорошни пътувания.

"Заболяването се предава по доста способи - мръсни ръце, инфектирана вода, неизмити зеленчуци ", сподели доктор Валерия Хердеа.

При една трета от заболелите деца е открит аденовирус, при двайсетина случаи е регистриран Ковид-19, при още толкоз и двата патогена. Властите в Румъния и по света поучават хората да не се паникьосват, само че да съблюдават хигиеничните правила против предаване на патогени. На първо място миене на ръцете.

"На първо място хората би трябвало да запазят успокоение. Има единствено изолирани, доста редки случаи, без причинно-следствена връзка. От общо 200 случая по света множеството са леки или среднотежки. Има един смъртен случай и 16 и 17 тежки случая. Не е ясно потвърдено дали имат имунодефицит, нуждаем се от повече информация по този въпрос ", сподели доктор Адриан Маринеску.

Около 120 от общо 140-те случая в Европа са във Англия. Заболели деца има и в Испания, Дания, Ирландия, Нидерландия, Италия, Норвегия, Франция и Белгия, а отвън нашия континент в Израел и Съединените щати. Американските здравни управляващи предизвестиха педиатрите да наблюдават за признаци на остро чернодробно инфектиране с евентуална връзка с простуден вирус.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР