Румъния реагира заради ШенгенРумънските държавни компании вече са започнали да

...
Румъния реагира заради ШенгенРумънските държавни компании вече са започнали да
Коментари Харесай

Румъния бойкотира Австрия. Дали и ние ще я последваме?

Румъния реагира поради Шенген
Румънските държавни компании към този момент са почнали да местят сметките си от австрийските банки, откакто Виена спря Букурещ за Шенген дружно със София. Националната компания за ръководство на пътната инфраструктура (CNAIR) и други компании, подчинени на румънското министерство на превоза, са измежду тях.

„ Националната компания за ръководство на пътната инфраструктура разгласи несъмнено желание да го направи и аз знам, че ще го направи. И освен CNAIR. Съобщиха ми, че други компании под юрисдикцията на Министерството на превоза, без значение дали става дума за пристанището в Констанца, дали става дума за летището в Букурещ и всички останали, имат сходни планове, тъй като са намерили по-добри условия в други банки. Много просто пояснение “. Това съобщи министърът на превоза Сорин Гриндеану пред румънската организация Аджерпрес, представена от БГНЕС.

По думите му това няма да стане бързо, само че фирмите със сметки в австрийски банки са взели решение да преминат към румънска банка, където ще имат по-изгодни условия.

Междувременно една от най-големите организации за товарни транспорти в Румъния, основана в Арад, поде полемика за протест на австрийските бензиностанции.

„ Мярката е против решението на Австрия да се опълчи на присъединението на Румъния към Шенген “, разяснява пред Аджерпрес ръководителят на Асоциацията на работодателите на превозвачите „ Европа 2002 “ (APTE 2002) Адриан Поп. По думите му множеството от водачите към организацията са подготвени да спрат да зареждат гориво в Австрия, както и на австрийски бензиностанции в Румъния.

„ Решението към момента не е взето на публично равнище, само че ви убеждавам, че 90% от нашите водачи към този момент са спрели да зареждат гориво на австрийските бензиностанции. С камионите, които имаме в Европейския съюз, ние зареждаме хиляди литри дизел в Австрия. Но в този момент имаме опция, тъй като италианците понижиха цената с 15 евроцента за литър “, показва Дорин Поп, притежател на компания за транспортни артикули от Арад и заместник-председател на APTE 2002. Тя е най-голямата организация на товарни транспорти в западната част на Румъния и включва към 2200 компании в региона, които имат над 15 000 камиона, напомня Аджерпрес.

През октомври представители на асоциацията оповестиха, че загубите на компаниите на терен са доста огромни поради блокадите на границата с Унгария и водачите избират да работят за маджарски компании, с цел да избегнат 10-часовия престой на границата.

„ През всички тези години, когато присъединението на Румъния към Шенген беше отлагано, фирмите за транспорт на товари изгубиха сред 18 и 22% от оборота си. На границата с Унгария от време на време камионите чакат 10 – 12 часа, а това значи пропуснат график за придвижване, който е 9 часа. Ако камион е затънал на границата, той не създава пари, а единствено загуби. В Румъния повече от 66 000 камиона вършат курсове в Европейската общественост, тъй че можем да си представим забележителните загуби, насъбрани от транспортните компании “, разяснява Адриан Поп.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР