Румъния поема от днес шестмесечното председателство на Съвета на ЕС.

...
Румъния поема от днес шестмесечното председателство на Съвета на ЕС.
Коментари Харесай

Румъния поема европредседателството от днес

Румъния поема от през днешния ден шестмесечното председателство на Съвета на Европейски Съюз. Това ще бъде изключително тестване за страната посред проливен дъжд от рецензии против държанието на управляващите в Букурещ.
За пръв път в последното десетилетие страна, която поема председателството, бива авансово упреквана в неопитност.
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер тази година бе изключително непосредствен с румънското управление, като първо съобщи, че към този момент не може да запомни имената на министър председателите поради честата им промяна, а дни преди началото на председателството изрази подозрение, че румънците могат да изпълнят главната задача - да бъдат почтени медиатори в договарянията сред страните от Общността.
Юнкер се съмнява в готовността на Румъния да поеме европредседателството Според ръководителя на Европейска комисия страната е механически доста добре готова, само че държавното управление в Букурещ не схваща изцяло какво значи това.
Коментарите на Юнкер бяха провокирани от задълбочаващите се кавги измежду румънското политическо управление, където президентът Клаус Йоханис упрекна държавното управление в липса на подготвеност да води Европейски Съюз, а ръководителят на ръководещата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня отвърна, че сходни оценки са национално изменничество.
Месец преди началото на председателството Европейска комисия показа следващия си отчет за по механизма за наблюдаване на битката с корупцията, в който регистрира съществени недостатъци, оттегляне от постигнатите резултати и даже насочи нови рекомендации, 11 години след началото на надзора. Европейски наблюдаващи откриват предпоставки против да бъде подхваната процедурата, задействана към този момент против Унгария и Полша поради подозрения за върховенството на закона.
Новото председателство стартира с началото на годината, в която ще бъдат определени новият Европейски парламент и идната Европейска комисия. Новата година се чака да отброи последните дни на Англия в Европейски Съюз. В Съвета остават доста нерешени въпроси, измежду които са укрепването на защитата на външните граници на Европейски Съюз и смяната на разпоредбите за миграцията.
Ако успее да спомага за решението на тези задания, би съумяла да опровергае своите критици. Макар да стартира председателството от ниска точка на доверие, страната получава опцията да реализира възстановяване на облика си на европейската сцена тъкмо в мига, в който всички погледи са ориентирани към нея. Успехът на би бил потребен за самата нея, само че и за Европейски Съюз, в следващия съдбоносен час на смяната, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР