Румъния може да се подготвя да закрепи валутата си към

...
Румъния може да се подготвя да закрепи валутата си към
Коментари Харесай

Румъния планира да приеме еврото към 2026 г.

Румъния може да се приготвя да закрепи валутата си към еврото през 2024 година, само че това не е съревнование със съседите ѝ за влизане в еврозоната, тъй като първо би трябвало да е сигурна, че стопанската система ѝ е задоволително постоянна, написа Bloomberg.

Трите най-нови страни членки в Европейски Съюз - Румъния, България и Хърватия, чертаят проекти за прекосяване към еврото във време, в което европейските водачи желаят по-внимателно разглеждане на евентуалните кандидатури за Еврозоната. България, която към този момент се закрепи към еврото чрез валутния ръб, не съумя да влезе в ERM-2 - чакалнята на блока, откакто Европейски Съюз сложи спомагателни условия.

Това не е съревнование за установяване на най-бързия, а маратон, коментира шефът на румънската централна банка Мугур Исъреску. - Това е политическо решение с голяма отговорност. Трябва да разберем, че не можем да се провалим в това, и е необходимо да предупредя, че еврозоната не е област на доближаване като Европейския съюз.

Румъния и България са най-бедните страни членки и би трябвало да са сигурни, че стопанската система им ще успее да понижи разликата в благосъстоянието с по-богатите страни в Еврозоната, показва още Исъреску.



Откакто се причисли към Европейски Съюз, Румъния най-бързо догонва по-богатите страни. Тя удвои своя Брутният вътрешен продукт на глава от населението до 60% % от междинния за Европейски Съюз тази година, сподели Исъреску. Макар България да стартира от към 30 % от междинния, тя напредва по-бавно и ще реализира единствено към половината от Брутният вътрешен продукт на глава от популацията на Европейски Съюз, добави той.

Ако кажем, че 2024 година е оптималният миг за присъединение към ERM-2, това значи, че оттова насетне това е единственият път напред и може да отнеме две или повече години, категоричен е Исъреску. Държим на силата на стопанската система и не го вършим, с цел да се състезаваме с България, която има друга парична система и желае да се причисли колкото може по-бързо, заяви още той.

Мугур Исъреску даде образец с друга източноевропейска страна - Словения. Тя се причисли към еврозоната предишното десетилетие, само че опустошителна повторна криза " заличи " от този момент към 5% от Брутният вътрешен продукт на човек от популацията. 

" Бях там на 10-ата годишнина от присъединението на Словения към Еврозоната и, да ви кажа, не беше празник ", сподели Исъреску.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР