Румъния е внесла храни на обща стойност над 12 млрд.

...
Румъния е внесла храни на обща стойност над 12 млрд.
Коментари Харесай

Вносът на храни от Украйна е изкривил румънския пазар

Румъния е внесла храни на обща стойност над 12 милиарда евро през първите 11 месеца на 2022 година, което е с 30,6 % повече от същия интервал на миналата година, сочат данни на Националния статистически институт, представени от осведомителния уебсайт Зиаре.

През въпросния интервал вносът от Украйна се е нараснал осем пъти и половина, като е съставлявал към 8 % от общата стойност, показва Зиаре и разгласява пояснения на министъра на земеделието Петре Дая по какъв начин се е стигнало до това Румъния да получава храни от страна, наранена от война.

" Това е проблем на момента, подбуден от тези спорове, които всички познаваме и които сътвориха цяла поредност от проблеми. Това нахлуване на артикули и зърнени култури от Украйна разстрои румънския пазар “, сподели министърът пред телевизия Антена 3. Той призна, че с навлизането на артикули на по-ниска цена и блокирането на съществуващи търговски коридори, румънският пазар се е изкривил в ущърб на румънските производители.

Министърът заяви, че въз основа на показаните данни Румъния, дружно с пет други страни, е поискала от Европейската комисия да се намеси, с цел да бъдат подкрепени румънските земеделци.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР