Румъния е изправена пред сериозен проблем с мечките, като ситуацията

...
Румъния е изправена пред сериозен проблем с мечките, като ситуацията
Коментари Харесай

В Румъния се пазят от 8000 мечки с капани и отрови

Румъния е изправена пред сериозен проблем с мечките, като обстановката заплашва да се трансформира в парещ избирателен въпрос преди вота следващата година, твърди “Политико ”. В страната има сред 7 хиляди и 8 хиляди кафяви мечки, като с този брой Румъния е отличник в Европа, води я единствено Русия. Между 2016 и 2021 година е имало 154 набези на животните против хора, довели до 158 пострадвания и 14 смъртни случая.

Ситуацията е много трагична за локалните общности. Имахме няколко инструмента през последните години, с цел да се намесим и да премахнем проблематичните мечки, само че това не се случи, разяснява Кристиан-Ремус Пап, управител във WWF Румъния. По думите му срещите на животните с туристи се усилват през летните месеци, тъй като мечките се доближават до обитаемоте места в търсене на храна.

Трофейният лов е противозаконен в Румъния от 2016 година и мечките са предпазен тип според законодателството на Европейски Съюз. Букурещ обаче към момента разрешава авансово избрана квота за лов, с цел да държи популацията под надзор.

Тази квота беше гневно оспорвана през последните години, защото компании могат да създадат печеливш бизнес от организирането на ловни пътувания на стойност над 10 000 евро. Политици и специалисти спорят дали би трябвало да се усили, или понижи квотата.

Танчос Барна, сенатор и един от водачите на дребната партия Демократичен съюз на унгарците, упорства да се позволи по-голям лов на мечки посредством увеличение на квотите за ликвидиране, с цел да се контролира популацията и да се понижат рисковете за хората. Но съгласно критиците той цели да завоюва политическо преимущество в селските региони преди локалните и националните избори следващата година и в това време да отвори вратата за наново въвеждане на лов на мечки.

“Няма друга жизнеспособна опция с изключение на издаването на квоти за предварителна защита и намеса за кафяви мечки, с цел да се подсигурява отбраната на популацията и в това време опазването на типа ”, споделя Барна.

Либералният румънски евродепутат Влад Георге, член на опозиционната партия Съюз за избавяне на Румъния, обаче счита, че Барна търси лесна победа в селските региони.

“Партията му е доста мощна в два - три окръга, които са в планинската област Карпати, където има огромни популации от мечки, и това е проблем за тях ”, сподели Георге.

Барна, който е някогашен министър на околната среда, желае да се отстрани Румънската академия - теоретичен конгрес, чийто Комитет за отбрана на естествените забележителности беше претрупан да дава препоръки при установяване на квотите за лов. Барна твърди, че органът е под напън да отговори на условията на зелените организации - нещо, което Румънската академия отхвърля.

Настоящият министър на околната среда Мирча Фечет счита, че изтласкването на академията е неприятна концепция. “Трябва да се вслушаме в гласа на експертите ”, споделя той,

Вместо да усили годишната квота за ликвидиране на мечки до 500, както беше подредено от Барна, когато той оглавяваше министерството на околната среда, Фечет предложи да я понижи до 220, число, утвърдено от Румънската академия.

Гражданите в селските региони пък започнаха да слагат отрова и клопки, с цел да защитят своята земя или животни от набези на мечки. Но това може да бъде извънредно рисково за хората и да замърси околната среда. “Няма значение дали са комари, мечки или зайци. Всичко, което е прекалено много, е прекалено много. Трябва да действаме по подобен метод, че да запазим равновесието ”, предлага Овидиу Йонеску, професор по ръководство на дивата природа в Трансилванския университет в Брашов.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР